A szlovák minisztérium megelőző intézkedésekkel próbálja kezelni a romák problémáit

A romakérdés megoldása a belügyminisztérium egyik fő célkitűzése a közeljövőben. A Munka, Szociális és Családügyi Minisztérium operatív programjának megvalósítására mintegy 280 millió eurót különítettek el.

Denisa Saková (SMER-SD) miniszter szerint jelenleg még csak olyan megelőző intézkedéseken dolgoznak, amelyek nem követelnek meg törvénymódosítást. „Vizsgáljuk azokat a megoldásokat, amelyeket most operatív módon, megelőzésként bevezethetnénk, és amelyekhez nem szükségesek törvénymódosítások. De nem zárjuk ki, hogy a szabálysértések illetve bűncselekmények kivizsgálása során tapasztalt ismeretek birtokában új törvényt fogadunk el.” – nyilatkozta a tárcavezető. Véleménye szerint a minisztériumnak előbb vizsgálni ás elemezni kell ezt a problémakört.

Ezekből valósulhatna meg a roma telepek részére a tiszta ivóvíz biztosítása, a hulladékgazdálkodás megoldása, a közösségi központok megépítése, átmeneti lakóhelyek létesítése, óvodák és részben iskolaépületek megépítése. A másik rész a romákból álló csoportok kiképzése, akik ügyelnének a romák által lakott településeken a közrendre.

A növekvő bűnözés megfékezése érdekében emelnék a rendőrök hatáskörét, mégpedig oly módon, hogy ne csak a bűncselekmények vagy kihágások esetén avatkozhassanak be, hanem akkor is, amikor a közrend megbontását tapasztalják.

A tárca olyan integrált intézkedéseket ugyancsak tervez, mint a közösségi központok kialakítása, ahol az ott dolgozók tanácsadással segítenének például a romák szociális helyzetének megoldásában vagy a gyerekek nevelésében.

Forrás: felvidek.ma, tasr, pixbay.com