A szlovák parlamenti képviselők havi 5000 eurót keresnek, legkésőbb januártól jön a bércsökkentés

Kotlebáék nemrég nagy felhajtást csináltak, valójában üres színjátékról volt szó.

Mióta a koronavírus gazdasági következményeinek súlyosságáról is egyre több hír jelenik meg, egyre többen teszik fel a kérdést, mi lesz a parlamenti képviselők tavaly 5000 eurósra hízlalt fizetésével. Ők vajon viselik-e a közelgő gazdasági válság következményeit. Az ellenzék már megpróbálta meglovagolni a témát.

Marián Kotleba (ĽSNS) a parlament legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy a képviselői fizetéseket a harmadukkal rövidítsék meg, legalább a válsághelyzet idejére – írta az Aktuality.sk. Mindezt azonban Kotleba úgy csinálta, hogy biztos legyen a bukás: eljárási indítványként terjesztette be a módosítást, csakhogy eljárási indítvánnyal nem lehet törvényt módosítani.

Jozef Bubnár (OĽANO) parlamenti képviselő a facebookon úgy fogalmazott: „Még ha mind a 150 képviselő meg is szavazta volna az indítványt, akkor sem változtatott volna semmin. (…) Kotleba ezt pontosan tudta, de így elérte, amit akart, kiírhatott egy Facebook-bejegyzést, hogy ezek a telhetetlen disznók nem akarják csökkenteni a fizetésüket”.

Kotleba javaslatát egyébként csak az ĽSNS szavazta meg (még a Smer sem). Így is csökkenni fog, ha nem is a harmadával, de a képviselői fizetések így is csökkenni fognak. Egy 2010-ben, Miroslav Beblavý (akkor még SDKÚ) által javasolt módosítás értelmében a parlamenti képviselők fizetése nem csak a mindenkori átlagbértől függ, hanem a költségvetési hiány nagyságától is. A koronavírus gazdasági következményei miatt pedig borítékolható a deficit szárnyalása.

A 10 éve hatályban lévő szabály szerint, ha a deficit 7 százaléknál magasabb, a képviselők fizetését 15 százalékkal vágják vissza, 5-7 százalék esetén 10 százalékkal csökken a fizetésük, 3-5 százalék esetén 5 százalékos visszavágásra számíthatnak. Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter viszont nagyjából 9 százalékos deficitre számít az idén.

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép forrása: pravda.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek