A szlovákiai iskolák ráfizethetnek az oltatlanokra

A gyerekek ma országszerte visszatértek az iskolapadba. Branislav Gröhling (SaS) szlovák oktatási miniszter szerint azonban szeptember végén bezárhatják az iskolákat Rimaszombatban, Nagykürtösön és Gölnicbányán.

Az oktatási tárca azt ígéri, központilag nem rendelik el a távoktatás bevezetését, az alacsony oltottsági arány miatt azonban egyes járásokban nagyobb a valószínűsége, hogy gócpont alakul ki, ezért szeptember végén a diákok kénytelenek lesznek ismét otthonról tanulni. A szaktárca járványügyi szakértőket és matematikusokat bízott meg egy prognózis kidolgozásával, mely előrevetíti, hogy alakul a járványhelyzet ősszel az iskolákban. A szakemberek egy kockázati együtthatót dolgoztak ki, mely alapján feltüntették azokat a járásokat, ahol a vírus terjedése miatt leginkább fennáll az iskolabezárás veszélye.

Az alapiskoláknál a Nagykürtösi, a Poltári, a Rimaszombati, a Gölnicbányai és a Námesztói járás számít kockázatosnak. Gröhling szerint ezekben a járásokban nagyobb valószínűséggel kell majd bezárni osztályokat, de a tanárok átoltottsága és a 12 évnél idősebb diákok aránya is fontos tényező lesz. A tárcavezető hozzátette, bár a fiatalok oltása emelkedett – egy hónap alatt 19%-ról 22%-ra nőtt – a regionális különbségek továbbra is gondot jelentenek.

A koronavírus-járvány előző hullámához képest Gröhling nagy különbségnek tartja, hogy javítottak a Covid-automatán, így azok az iskolák, ahol magasabb az átoltottsági arány, nyitva maradhatnak majd.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek