A szlovákiai lakosság inkább a lockdownt választaná, mintsem a tömeges tesztelést

Inkább a teljes lezárást részesítené előnyben a lakosság nagyobb része az egész országra kiterjedő kötelező tesztelés helyett.

Ugyanakkor a válaszadók viszonylag nagy csoportja, 36,1 százaléka, nem pártolja egyik lehetőséget sem – derül ki az MNFORCE, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és a Seesame kezdeményezésére készült felmérés eredményéből.

Miloslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa szerint csak a válaszadók szűk csoportja támogatja a kötelező tesztelést, és ért egyet a kormány járványügyi intézkedéseivel. Bahna szerint erre két magyarázat lehet. „Az egyik az, hogy a tesztelés szorosan kötődik a miniszterelnök személyéhez, akinek népszerűsége egyre csökken” – mondta, és hozzátette, hogy ez esetben a teszteléssel kapcsolatos kérdésre adott válasz a miniszterelnök intézkedéseinek támogatottságára adott válasz is egyben.

A másik magyarázat a szociológus szerint az, hogy a kötelező tesztelést a magánéletükbe való erőteljes beavatkozásnak tekintik az emberek, ami ráadásul aktív részvételt igényel, nem úgy, mint a lezárással járó korlátozások. A teljes lezárást a válaszadók 21,4 százaléka támogatta, míg a kötelező tesztelést 14,8 százalék. A kevésbé határozott válaszokat is beleszámítva, az inkább a lezárást támogatók aránya 40,7, az inkább a tesztelés támogatóké pedig 23,1 százalék.

Azok a válaszadók, akik egyetértenek a kormány járványkezelési stratégiájával, lényegesen nagyobb arányban pártolják a kötelező tesztelést. Azoknak a válaszadóknak, akik nagyon, vagy inkább elégedettek a kormány járványügyi intézkedéseivel, 32,6 százaléka részesíti előnyben a tesztelést. A kormány intézkedéseivel elégedetlen válaszadóknak csak 18 százaléka támogatja a kötelező tesztelést.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: ereport


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek