A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének jubileuma

Jubileumi szakmai konferenciát tartott az 1999-ben alakult Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE) az érsekújvári főtéri kultúrházban. A rendezvényen elismerő oklevelet kaptak a társszervezetek, társintézmények képviselői, valamint a könyvtárosi munkát elhivatottan végző szakemberek.

Az SZMKE a szlovákiai magyar könyvtárosokat hivatott összefogni, segíteni a szakmai képzésüket, tanulmányutakat, irodalmi előadásokat szervez. Az egyesület szorosan együttműködik a szlovákiai és magyarországi szakmai szervezetekkel, könyvkiadókkal, felsőoktatási intézményekkel.

1999-től 2008-ig Halász Péter, majd Milány Bajnok Éva látta el az elnöki feladatokat. Rendkívül tartalmas és tanulságos volt az elmúlt húsz év. Sokat tettek annak érdekében, hogy gördülékenyebbé váljon az együttműködés a Szlovákia nyugati területein lévő intézményei, valamint a közép- és keleti végek könyvtárai között.

Példaértékű a könyvtárosok összefogása, egymást segítése. Szívesen megosztják másokkal is a tapasztalataikat és örömmel látják, ha más könyvtárakban is alkalmazzák a náluk már bevált módszereket.

Egyik jelentős rendezvényük a könyvtárosok vándorgyűlése, ahol 800-900 könyvtáros cserél tapasztalatot. Az előadásokon a könyvtáros kompetenciákról, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szerepéről, a határon túli magyar könyvtárosok magyarországi képzéséről, valamint a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése nevű ösztöndíjprogramról szóló beszámolók hangzottak el.

Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtárának főigazgatója elmondta: „Sok szlovákiai magyar könyvtárnak van élő kapcsolata a magyarországi könyvtárakkal és nem csak a határ menti községekben.” – hangsúlyozta Fodor. A hazai és magyarországi könyvtárak, intézmények képviselői egyetértettek abban, hogy a közös munkát, a folyamatos információcserét jelentős mértékben megkönnyíti, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik.

Kecskés Ildikó az SZMKE jelenlegi elnöke meglepetést tartogatott a jubileum végére. A díjazottakat arra kérte, bontsák ki ajándékukat. Miután elsötétedett a terem, sok apró kis lámpás fénye világította be a színpadot. Az ajándékozó üzenete úgy szólt, legyenek továbbra is a fény, az információ, a tudás hordozói a könyvtárosok, hogy az irodalom és az ismeretszerzés lehetősége mindenki számára karnyújtásnyira legyen.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek