A szlovákiai magyarok negyede még nem döntötte el, kire fog szavazni

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint a magyarok nagy része nem tudja, hogy kit látna szívesen a miniszterelnöki székben. Egynegyedük pedig még nem döntötte el, hogy kire szavaz.

A felmérésben a szokásos pártpreferenciákon kívül azt is vizsgálták, hogy a választók kit látnának szívesen a miniszterelnöki székben. Václav Hřích, az AKO igazgatója elmondta, közel 100 magyar nemzetiségű válaszadót is megkérdeztek. A minta ugyan elég kicsi, de ennek ellenére kiderül belőle, hogy a magyarok valamivel több mint 30 százaléka nem tudja, vagy nem akarta megmondani, hogy kit látna szívesen a kormányfői poszton. A következő nagyobb csoport, 26 százalék, Andrej Kiskát, a Za ľudí párt vezetőjét látná szívesen a kabinet élén, 17,7 százalékuk pedig Peter Pellegrini (Smer) jelenlegi miniszterelnököt gondolja megfelelő jelöltnek. Bugár Bélát, a Híd elnökét a magyarok 6,3 százaléka látná szívesen a kormányfői székben. A többi vezető politikusról csupán egy-két válaszadó mondta azt, hogy szívesen látná a kabinet élén.

A két legnagyobb számban magyarok által lakott kerületben, a Nyitrai és a Nagyszombati megyében azonban az megkérdezettek legnagyobb része Pellegrinit látná szívesen miniszterelnökként, kicsivel mögötte Kiska áll a második helyen.

A felmérés szerint a megkérdezett magyarok közel ötöde egyáltalán nem tervez szavazni. A magyar választók negyede pedig valamilyen szlovák pártra adja a voksát. Hřích a mostani és a korábbi felmérések összevetése alapján azt is elmondta, úgy tűnik, hogy mind a Híd, mind az MKÖ választóinak száma az elmúlt időszakban némileg növekvő tendenciát mutat. A szakember szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a magyar pártok kampánya csak a közelmúltban indult be igazán.

Az AKO hétfőn este nyilvánosságra hozott felmérése szerint januárban a Smer nyerte volna a választást 17,1 százalékos támogatottsággal. Őket a fasiszta ĽSNS követi 11 százalékkal, majd a PS/Spolu-koalíció 10,2 százalékkal. A Za ľudí 10 százalékot szerzett volna. Őket az OĽaNO (8,4%), a Sme rodina (7,9%), az SaS (6,7%), az SNS (5,9%) és a KDH (5,5%) követné. A Híd (4,2%) és az MKÖ (3,2%) nem jutna a törvényhozásba. A magyar pártokon kívül a küszöb alatt maradna a Dobrá voľba (3,4%) és a Vlasť (2,3%) is.

Hřích becslése szerint az országos részvétel a várakozások ellenére nem lesz kiugróan magas, 57–58 százalék körül várható.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek