A szlovákiai magyarság 100 évét bemutató kiállítás Érsekújvárban

A szlovákiai magyarság életét mutatja be a 100 év képekben című kiállítás az érsekújvári Thain János Múzeumban.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának vándorkiállítása a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás közreműködésével jött létre. Ez már a harmadik kiállítás, amit a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával hozott létre.

A kiállítás célja fényképek segítségével bemutatni a szlovákiai magyar közösség életét és Dél-Szlovákia átalakulását. „Egy-egy mozzanatot villant fel a múltból: hétköznapokat és ünnepi pillanatokat, örömteli perceket és fájó emlékeket, politikai változásokat, egy közösség életét.” – részletezte a kiállítás kurátora, Pavol Rusnák történész.

Négy generáció váltotta egymást azóta, hogy 1918-ban és 1920-ban új államhatárokat húztak a térségben. “De ha megnézzük, mekkorát változott azóta a világ, a használati eszközeink, a szokásaink, életstílusunk, úgy tűnik, mintha évszázadok teltek volna el.” – magyarázta a kurátor.

A kiállítás megnyitója augusztus 8-án volt, és szeptember 20-ig tekinthető meg Érsekújvárban.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek