A szobi vonalon módosul a vasúti közlekedés az esőzések utáni helyreállítások miatt

A szobi vasútvonalon módosul a menetrend a heves esőzések utáni helyreállítások miatt- közölte a Mávinform péntek este az MTI-vel.

    Mint írták: Nagymaros és Szob között – várhatóan augusztus közepéig -, a vonatok csak egy vágányon közlekednek, mert a Dömösi átkelésnél, a Szent Mihály-hegy lábánál a szikla- és földomlástól védő fal mögül kitermelik az elmúlt napokban a többszöri esőzés során keletkezett sarat és hordalékot, továbbá elvégzik az ütemezés szerint esedékes megelőző munkálatokat is.
Emiatt a Budapest-Vác-Szob vonalon augusztus közepéig a hétköznapokon ideiglenes menetrend van érvényben. A hétvégi napokon a hétvégi alapmenetrend szerint járnak a vonatok, de hosszabb menetidőre kell számítani – közölték.

Közleményükben felidézték: a Szent Mihály-hegy melletti vasúti pályaszakaszt az elmúlt években többször kellett lezárni, mert egy-egy hevesebb esőzés, felhőszakadás során a hegyoldalból szikladarabokat és nagymennyiségű hordalékot magával hozó sárlavina öntötte el – ezzel járhatatlanná téve a vágányokat.
Évről évre egyre többször tartanak ellenőrzést a hegyoldal állapotával kapcsolatban, sajnos az erózió miatt folyamatosan romlik a helyzet, a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék okozta sárlavinákban “csúszdaszerűen” zúdul a hordalék a vasúti pálya irányába – emelték ki, hozzátéve: a sínek melletti fal mögött található hosszanti fogadóudvar próbálja meg felfogni és ülepíteni az áradatot.

A múlt vasárnapi esőzések után a fal mögötti árok ismét pár óra alatt megtelt, illetve sár folyt a közelebbi vágányra is, emiatt azon le is kellett állítani a forgalmat. A kármentesítést még aznap este megkezdték, de a szerdai eső a munkagépekkel fellazított hordalékot folyós sárrá alakította, melynek kiszárításához ismét napok kellenek. A sárelöntés után a fal mögötti árok kitakarítása és a vágány járhatóvá tétele miatt augusztus közepéig meghosszabbították a lezárást. A vasárnapi és szerdai esők után a fogadóudvarban körülbelül 1300 köbméternyi sár és hordalék gyűlt össze, majd péntek reggelre egy többórás felhőszakadás miatt újabb ezer köbméterrel nőtt a kitermelésre váró anyag mennyisége.
A helyreállításon folyamatosan dolgoznak a helyszínen, az esetlegesen ismét csapadékosra forduló időjárás viszont befolyásolhatja a helyreállítás idejét – közölte a Mávinform.


Hasonló cikkek