A szőlő jövés ünnepével bővült a Magyar Értéktár

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a kőszegi szőlő jövés ünnepével és a magyarországi kékfestés hagyományával bővült a Magyar Értéktár.

A kőszegi szőlő jövés, a szőlőhajtások megörökítésének rítusa már a 16. század óra hagyomány. Minden évben Szent György napján mutatták be és rajzolták le a hajtásokat, ezen a napon választották meg a hegybírót, a hegymestereket és a városi tisztségviselőket is. Mindezek dokumentálását, a Szőlő Jövésnek Könyvét 1740 óta vezetik.

A szőlőhajtások Szent-György napi bemutatásának legalább 400, a hajtások a Szőlő Jövésnek Könyvébe történő bejegyzésének csaknem 300 éves szokása a mai napig is élő hagyomány.

A magyarországi kékfestés közösségét napjainkban még meglévő, családi alapon működő kékfestőműhelyek alkotják. Oktatás hiányában a szakma elméleti és gyakorlati elsajátítása kizárólag e műhelyekben lehetséges.

A működő és átmenetileg szünetelő műhelyek sorsa a fiatal generációkon múlik. A kékfestők számos elismerés mellett a szakma megbecsülését is kivívták maguknak. A Népművészet Mestere díjat eddig hárman nyerték el, többen Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosai, emellett tizenöten népi iparművészként is tevékenykednek.

A bővítéssel 163-ra emelkedett a Magyar Értéktárban szereplő elemek száma.


Hasonló cikkek