A sztálini terrort dokumentáló állandó kiállítás a munkácsi várban

A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján a munkácsi várban felavatták A totalitárius kommunista elnyomó rendszer kárpátaljai tevékenységét dokumentáló állandó kiállítás.

A tárlat a Szolyvai Emlékparkbizottság és a Munkácsi Vármúzeum együttműködésének eredménye.

A rendezvényt Fuchs Andrea, a Szolyvai Emlékparkbizottság ügyvezetője nyitotta meg, aki üdvözölte a megjelenteket, köztük:  Majnek Antalt, a Munkácsi Római Katolikus Püspökség megyéspüspökét, Marosi István görög katolikus atyát, a beregszászi Ortutay Elemér Központ vezetőjét, Szilágyi Mátyást, a beregszászi külképviselet főkonzulját, Cseh Áront, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulját, dr. Zubánics László történészt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökét.

Dr. Dupka György történész, a Szolyvai Emlékparkbizottság titkára, a GULÁG-GUPVI kutatóműhely vezetője ismertette a csapatmunkával létrehozott állandó kiállítás anyagát, amely hitelesen mutatja be Kárpátalja tragédiáját, amikor a vidéket elfoglaló 4. Ukrán Front katonai tanácsa irányításával megszervezték a régió erőszakos szovjetizálását. A kollektív bűnösség elvének alkalmazásával elhurcolták a magyar és német katonaköteles férfiakat, majd a német fiúkat és lányokat, ezzel megtizedelték a kárpátaljai a magyar, német, ruszin, ukrán lakosságot. Meghurcolták, rabságra, illetve halálra ítélték a zsidó értelmiséget, a történelmi egyházak képviselőit.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek