A Táncoló Egyetem különleges kurzusa

A Pécsi Tudományegyetemen az immár 33. félévét megkezdő Táncoló Egyetem különleges kurzust indított a Parkinson-kórral és Sclerosis Multiplex-szel élőknek.

Ahogy a magyar felsőoktatási intézmények között továbbra sincs olyan, amelyik olyan projekttel büszkélkedhetne, mint Pécsett a Táncoló Egyetem, annak legújabb kurzusához hasonló sem található a kínálatukban. A tánc, ma már  tudományosan is bizonyított tény, hogy jótékony hatással van az emberi szervezetre. E tényből kiindulva indította  el a pécsi egyetem kimondottan Parkinson-kórral és Sclerosis Multiplex-szel (SM) élőknek kidolgozott projektjét, amelynek részét képező kreatív tánc az idegrendszer, az izomzat és a kedélyállapot erősítését szolgálja táncstílusok sokaságával, különféle eszközök alkalmazásával, remek zenékkel.

Mint a pécsi Parkinson Betegek Egyesületének elnöke, Golobné Wassenszky Rita  elmondta, nagy segítséget jelent a felajánlott lehetőség, és örömmel vesznek részt ezen a programon. Szólt arról is, a  Parkinson-kór olyan degeneratív idegrendszeri betegség, amelyet meggyógyítani nem lehet, de  gyógyszeres kezeléssel és mozgásterápiával  a tünetek enyhíthetők. A rendszeresen végzett mozgás ugyanis erősíti az  izmokat és az ízületeket. A tánc során átélt mozgásélmény pedig bizonyítottan felszabadítja a boldogság hormonokat, dopamin és szerotonin felszaporodást idéz elő a szervezetben, ami  kedvezően hat a betegek pszichés állapotára.

A projektvezető, Bánkyné Perjés Beatrix pedig arról beszélt, hogy a módszert Hollandiában látta, az ott szerzett tapasztalatok hatására kezdeményezte a kurzus indítását, ugyanis felemelő érzés volt együtt táncolni a Parkinson és SM betegekkel, akik teljes mértékben átadták magukat a mozgás örömének. Nem jelentett gátat sem a bot, sem a nehezebb járás, de még a kerekesszék sem. Ezt az élményt kínálják  Pécsett is a Táncoló Egyetem keretében az ilyen betegségekben szenvedőknek.


Hasonló cikkek