Visszaköveteli Francis Bacon gyűjteményét a TATE adományozója

Jogi lépésekkel néz szembe a londoni TATE, miután egyik adományozójuk, aki két évtizede a múzeumnak ajándékozta Francis Bacon gyűjteményét, most visszaköveteli azt – írja a TelegraphBarry Joule, a művész barátja azzal vádolja a múzeumot, hogy azok nem teljesítették ígéreteiket, miszerint kiállítást rendeznek Bacon több mint 1200 darabból álló vázlataiból, fényképeiből és dokumentumaiból gyűjteményből. Joule a művelet 2004-ben ajándékozta az intézménynek, a gyűjtemény akkori értéke 20 millió fontot ért.

Az adományozást és az aláírt szerződésket követően a TATE megígérte, hogy három éven belül kiállítást rendeznek Bacon műveiből. Ez azonban a mai napig nem történt meg. Joule most kénytelen jogi úton harcolni a műalkotásokért, hiszen az ajándékozás révén azok tulajdonképpen már a múzeumhoz tartoznak.

Az adományozott művek között szerepel többek között az író és festő, William Blake-ről készült olaj fejtanulmány is. Joule legnagyobb döbbenetére ez azonban nem került bele a múzum archívumába.

Bacont az egyik legnagyobb brit festőnek tartják JMW Turner óta. 1969-ben készült műve, a Három tanulmány Lucian Freud portréjához, 2013-ban 89 millió fontért kelt el, bár egyszer azt mondta: “Amikor meghalok, a festményeim semmit nem fognak érni“.

A most hatvanas éveinek közepében járó Joule, Bacon stúdiójának közelében lakott, és barátságuk megmaradt egészen Bacon 1992-ben bekövetkezett haláláig. Bacon halálát szívroham okozta Madridban, de mit sem sejtve, kiutazása előtt megkérte Joulet, hogy vigyázzon a dolgaira, ha már ő elmegy.

Joule állítása szerint az évek alatt többször is érdeklődött a TATE-nél, hogy mikor lesz a megígért kiállítás, azonban válasz nem érkezett. A galéria 2004-es ajándékozási közleményében, amely továbbra is online maradt, ez áll: “A Tate vállalja, hogy a következő három évben tanulmányozza, lefényképezi és katalogizálja a gyűjteményt, mielőtt ezeket a műveket kiállítja és kölcsönzésre bocsátja.”

Joule ügyvédei januárban levelet írtak a TATE-nek, miszerint az intézmény 18 éve birtokolja a műveket, a megállapodást nem tartották be, így a szerződésszegés miatt Joule jogosult a művek visszaszerzésére. A múzeum a napokban reagált, miszerint a levelet megkapták és az illetékes kollégákkal áttekintik.

 

Borítókép: Francis Bacon, Három tanulmány Lucian Freud portréjához, 1969.


Hasonló cikkek