Nem keveset nőtt a tavalyi év inflációja

Nem csak az árcédulák, de a statisztika szerint is nőttek az árak tavaly.

A KSH adatai alapján 2020. decemberében 2,7 százalékkal magasabbak voltak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, valamint az előző havihoz képest is 0,3 százalékkal többet kellett fizetni. Átlagosan 3,3 százalékkal volt nagyobb növekedés az előző évhez képest.

A koronavírus első hullámok végeztével, mikor kinyitott több üzlet is, jelentős áremelkedéssel találhattuk szembe magunkat. A fogyasztói árindex augusztusban tetőzött 3,9 százalékkal. As őszi második hullám idejére a gazdaság újra lassulni látszott, novemberre lecsökkent 2,7 százalékra. Az év utolsó hónapjában is maradt ez a szint. Ezzel szemben a maginfláció – ami az energiaárak mutatója – 4 százalékos emelkedést mutatott decemberben.

Az élelmiszerek ára 4,9 százalékkal emelkedett az előző havi 6,2 százalék után, mivel novemberhez képest átlagosan 0,5 százalékkal estek az árak. Az idényáras élelmiszerek ára egy év alatt 11,8 százalékkal emelkedett decemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az étolaj ára  13,7, a cukoré 11,7, a munkahelyi étkezésé 10,2, a párizsi, kolbászé 7,8, a liszté 6,8 százalékkal emelkedett. A sertéshús 3,9, a baromfihús 0,9 százalékkal olcsóbb volt, mint az előző év decemberében.  A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,8, ezen belül a dohányáruk 14,4 százalékkal, a szeszes italok 2,9 százalékkal drágultak.

A szolgáltatások ára októberhez képest 0,1 százalékkal csökkent és 1,7 százalékkal emelkedett az előző év decemberéhez mérve. A telefon és internet 2,3 százalékkal olcsóbb volt az előző decemberinél, a postai tarifák viszont 10,2 százalékkal emelkedtek, az ingyenes parkolásnak köszönhetően az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás kategóriájában 23,4 csökkent az árszint.

Az üzemanyagok ára decemberben egy hónap alatt 3,6 százalékkal emelkedett, de éves összevetésben  így is 4,5 százalékkal olcsóbb volt.  A tartós fogyasztási cikkekért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni, mint 2019 utolsó hónapjában. Az új autók ára 10,9 százalékkal emelkedett, az ékszerek 18,5 százalékkal drágultak, a számítógépek, fényképezőgépek és telefonok ára évek óta csökken és decemberben is 0,4 százalékkal olcsóbb volt, mint egy éve. A ruházati cikkek ára 0,5 százalékkal csökkent, a háztartási energia költsége a szén, a brikett és a koksz árának emelkedése miatt 0,2 százalékkal feljebb kúszott.

A tavalyi  3,3 százalékos áremelkedésen belül a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak, 7,2 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára 6,9, a szolgáltatásoké 2,9, a tartós fogyasztási cikkeké 1,4, a háztartási energiáé 0,3 százalékkal nőtt.  A fogyasztói árak a nyugdíjas háztartások körében átlagosan 3,8 százalékkal emelkedtek.

 

Gazdaság | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek