A tavalyihoz hasonló a hazai krizantémtermés

Idén (a tavalyihoz hasonlóan), mintegy 17 millió szál krizantémot termesztettek a magyarországi kertészetek – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken, megjegyezve, hogy érdemes a friss, hazai, minőségi árut választani.

 

A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet

 

A közlemény szerint a nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, illetve november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége.

A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint van elegendő hazai virág, a cserepes és a vágott fajtákból is bő a választék – közölte a NAK.

Egy átlagos évben a nagyvirágúakból a becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Bár tapasztalható némi drágulás, a termelők jelentős költségnövekedése nem tevődik át teljes mértékben az árakba – jelezték.

 

A zöld és a kétszínű krizantém a legkelendőbb

 

A termesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző, jelentős termőterületek vannak Dabas, Lajosmizse, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged környékén.

Míg korábban a fehér színű virágokat keresték a vásárlók, mostanában inkább a zöld és a kétszínű krizantém a legkelendőbb. Nyugat-Magyarországon a pompon típusú, az Alföldön és a Tiszántúlon a napraforgóra hasonlító virágok a népszerűbbek. Az utóbbi években az előregyártott, kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ezt az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okozza – ismertette a kamara.

Forrás: MTI.

A nyitókép illusztráció.

 

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek