A tél immunerősítő orvosságai a piacról – I. rész

Ha azt hinnénk, hogy értékes vitaminforrások főleg csak a tavaszi-nyári idényben teremnek, akkor bizony tévedünk! Minden évszaknak – így a késő őszi, téli szezonnak is – megvannak a maga vitaminbombái, melyek sok esetben bizony felérhetnek az orvosságok erejével is, ha rendszeresen beépítjük őket étrendünkbe…

 

A fokhagyma számos betegségünkre gyógyírként hat!

Elsőként említenénk például a megfázásoknál is jól bevált, és már nagyanyáink korából is ismert fokhagymát, melynek erős C-vitamin tartalma mellett még további számos előnyös tulajdonsága van. Noha a fokhagyma íze és illata sokak számára kellemetlen, a korai parasztok – erős illata, aromája ellenére – le nem mondtak volna annak gyakori fogyasztásáról, amely egyébként képes megízesíteni még a leg-lehetetlenebb ételt is.

Azt a tényt pedig, hogy ilyen feltűnően közkedvelt, és nagy népszerűségnek örvend, nem csupán az évezredes tapasztalat, hanem a modern tudomány hivatalos felmérései is alátámasztják. A fokhagymát egyébként már az ókori egyiptomiak is istenítették, mert úgy vélték, hogy képes a rabszolgáikat megvédeni a piramisépítés szörnyű nagy fáradságától, de hasonlóan nagyra becsülték az ókori görögök és a rómaiak is.

A fokhagyma elsősorban fertőtlenítő és baktériumölő hatású, ugyanis azt már talán tudjuk róla: elpusztítja a gombákat, a baktériumokat, és megakadályozza a szaporodásukat is. Bélfertőzések, Cadida fertőzés esetén tehát nagyon remek, bevált természetes gyógyír, de jelentősen képes enyhíteni a megfázásos tüneteket és a lázat is. Kiváló gyógymód még a tüdő – és légúti panaszok ellen is, erős kiegyensúlyozó tulajdonsága pedig pozitívan hat a szívizomra és a tüdőkapacitásra is. Így erpsen szokták javallni a fokhagymát, és annak értékes kivonatait keringési betegségek, érelmeszesedés, magas várnyomás, és görcsök ellen is.

Vajon milyen értékes összetevőkkel rendelkezik?

Ez az igen értékes hagymaféle allilszulfidot, azaz: alliint tartalmaz, amely egy enzim által kiváltott hidrolízis során majd szétbomlik a fokhagyma illóolajává és glükózzá – vagyis szőlőcukorrá. a glükozaidokra pedig nagyon jellemző az a tulajdonság, hogy szelektíven hatnak testünk különböző szerveire, és elemeire, és az alliin is hasonló elveken „működik”.

Lényeges összetevői még az értékes ásványok – mint a kén, a mangán, a szilícium – mellett számos fehérje, és vitamin is: mint az értékes B – és C vitaminok, melyek szintén antibakteriális tulajdonságokat hordoznak, és jelentős immunerősítő hatással bírnak a szervezetünkben. Egészen pontosan az alábbi vitamincsoportokat tartalmazza: A- , B1-, B2-, PP és C vitaminokat rejt magában a fokhagyma növény gyökérzete. A leghatékonyabb gyulladásgátló növényünk, mely ezenfelül még köptető, és vérnyomáscsökkentő is, miközben a keringési rendszerre is rendkívül jó hatással van. Összetevőinek megvan az jó tulajdonságuk, hogy hamar felszívódnak, és a kiválasztó-, emésztő – és légzőszervünkön át távoznak. Ízesítőként használva,

Ezért tehát bátran kijelenthetjük, hogy a fokhagyma – ha ugyan nem is csodaszer – de számos célra felhasználható természetes orvosság, mely a legkülönfélébb betegségek gyógyulására is pozitív, rendkívüli hatással bír.

 

A sárgarépa a belünk és májunk egészségére van nagyon jó hatással!

A főzésben zöldségként és fűszerként használatos, egyik legfontosabb növényről lesz most szó, mint gyógynövény – hiszen talán erről az oldaláról még kevesen ismerjük. Ezért nézzük most meg, mit tud ez a közkedvelt, szinte minden családban gyakran fogyasztott leveszöldség? A sárgarépát nap mint nap fogyasztjuk, de télen kiemelten fontos szerephez jut, hiszen a zöld leveles idényzöldségekkel ellentétben a sárgarépa sokáig eláll. Valószínűleg az első század óta ismerjük és termesztjük. Fogyasztani leginkább a gyökér-részt szoktuk, de fogyasztható még a levele és a magja is. Magjai többek között lecitint és illóolajat tartalmaznak.

A sárgarépa maga egy igen fontos és jelentős vitaminforrás: igen gazdag B-vitaminokban és karotinban, melyből a szervezetünk az A –vitamint állítja elő. A gyökér fogyasztása mindenkinek nagyon ajánlott, ha különösen sok vitaminra van szüksége, illetve ha hasmenése, vagy épp székrekedése van. A bél – és májműködést ugyanis kiválóan szabályozza, valamint fokozza a tej – és vízkiválasztást, sőt mindemellett még tisztító, szélhajtó hatásokkal is rendelkezik. Ha pedig köszvényben, vagy artritiszben szenvednénk, akkor a levét nagyon ajánlatos fogyasztani. A leégett bőrünkre is nagyon jó hatással van a sárgarépa pépből készített pakolás.

 

A zeller gyakori fogyasztásával a vesénket és emésztésünket tarthatjuk rendben

Az ernyősvirágúak családjába tartozó, kétéves gyógy – és fűszernövényünk, illetve zöldségfélénk a zeller, melynek három változatát is termesztik, de nálunk a gumós fajta a legelterjedtebb, azonban ismeretesek a halványító – és a metélőzeller is, e két utóbbi fajtának leginkább a húsos leveleit fogyasztják. A zeller gumós változatának pedig leginkább a gumóját, ami a tulajdonképpen a növény gyökere.

Mint általában a gyökérzöldségek: ásványi anyagokban rendkívül gazdag, s a zeller gumójának fogyasztását követően „szervi megtisztulás” észlelhető, és ez különösen izom – és ízületi fájdalmak enyhülésében vagy megszüntetésében válik nyilvánvalóvá. Fontos gyógynövény, mely többek között a vér sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is nagy segítségünkre lehet. Az ásványi anyafokban gazdag zellergumó, és a növény értékes levele a máj működésére, a vesére, és a légzőszervünkre is serkentőleg hat. Levét, forrázatát és főzetet pedig egyaránt felhasználhatjuk: a magjából készült forrázatát étvágytalanság, puffadás esetén is bevethetjük, a főzettel törtnő gargarizálás pedig torokgyulladás ellen is nagyon hatásos. Az ókorban a zellert pedig afrodiziákumnak is tartották, s mai napig potencianövelő és vágyserkentő hatást tulajdonítanak neki, ám ez klinikailag még nem bizonyított. Mégis, ezt leszámítva, rendkívül értékes növényről van szó. Ha pedig tetszett ez a kis összeállításunk, tartsanak velünk legközelebb is, hiszen a ti vitamin – és kincsestár még bőven tartogat jótékony meglepetéseket számunkra!

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek