A teljes politikai elit leváltását követelték egy korrupció elleni tüntetésen

A teljes politikai elit leváltását követelték egy budapesti korrupcióellenes tüntetésen szombaton, egy a Facebookon alakult csoport szervezésében.

A teljes politikai elit leváltását követelő, a "Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!" címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a József Nádor téren 2014. november 8-án.  MTI Fotó: Marjai János
A teljes politikai elit leváltását követelő, a “Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!” címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a József Nádor téren 2014. november 8-án.
MTI Fotó: Marjai János

    A “Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!” címmel meghirdetett tüntetés szervezői magukat pártoktól független civilekként határozták meg és egyebek mellett egy szakértői kormány felállítását követelik. Egyikőjük, Balogh István felszólalásában azt mondta, elég volt a korrupcióból és a korrupt vezetőkből, akik adósrabszolgákat csináltak az emberekből.
    “Elég a pártokrációbál, elég a zsarnokságból” – jelentette ki, majd kifejtette, csak elterelésnak tartják az internetadót, amellyel szerinte a hatalom a vezetők korrupciójáról kívánja elvonni a figyelmet.
    A rendezvény másik felszólalója, Bertalan Attila szerint a vezetők megfosztották a népet jogaitól. Ezt ahhoz hasonlította, mintha a bérlő kitette volna lakásából a tulajdonost. Az elitet vulgáris jelzővel illetve azt mondta, hogy ötszázezren akarnak “tízmillió embert kirakni az országból”. 
    Bertalan Attila szerint a problémákat az ország egyenjogúságon alapuló újjáépítése oldhatja meg.
    A tüntetés részvevői nagyrészt megtöltötték az V. kerületi József nádor tér közepén található füves területet, a beszédek a himnusz éneklésével kezdődtek, a tömegben pedig többen kormányellenes táblákat (“Eddig tartott a blöff Viktor!”) tartottak, valamint a kabinetet bíráló jelszavakat skandáltak (“Fidesz-maffia!”). A rendezvényen pártzászlókat nem lehetett látni, ugyanakkor látható volt például a Kossuth téren több hónapja tüntető Ország Gyűlése Mozgalom molinója.
    A tüntetők a beszédeket követően a Sándor Palotához indultak, ahol szándékuk szerint petíciót adnak át Áder János államfőnek. A szervezők tervei szerint a megmozdulás a Kossuth Lajos téren folytatódik és három napig tart majd.
Forrás: MTI


Hasonló cikkek