A tengeralattjáró, ami megfordíthatta a világháború menetét

A második világháború alatt a csendes-óceáni térségben a harcok földön-levegőben-vízen, sőt a víz alatt is folytak. A USS Crevalle szerepe különösen kiemelkedik, hiszen nem csupán több tucat civilt mentett meg a japán megszállás elől, de ki tudja hány flotta sorsát írta át azzal, hogy megszerezte a japánok haditervét is. Hogyan formálta át egyetlen tengeralattjáró csupán néhány nap alatt a történelmet? Kiderül a Mentőakció a tenger alatt című dokumentumfilmből január 14-én a DoQ-n.

1944-ben egy japán gép zuhant le a Fülöp-szigeteken, fedélzetén a “Z-tervvel”, melyben Japán részletes csendes-óceáni háborús stratégiája állt. A sorsdöntő papírok az országban tartózkodó amerikai katonai tisztviselők és civilek kezébe kerültek, akik kétségbeesetten próbálták eljuttatni a tervet Ausztráliába, Douglas MacArthur tábornok főhadiszállására. A szigeten tartózkodó japánok azonban vészesen közeledtek, a szigetországból pedig csak egyetlen kivezető út állt rendelkezésre, mégpedig a tenger alatt…

A USS Crevalle névre hallgató tengeralattjárót 40 amerikai civil, közöttük 28 nő és gyerek megmentésére küldték Negros szigetére, akikre börtön és esetleges kivégzés várt, ha a japánok elfogják őket. A búvárhajó szerepe azonban a civilek kimenekítése mellett végül sokkal fontosabbnak bizonyult, hiszen az amerikaiakkal együtt magával vitte a háborúban döntő szerepet játszó Z-tervet is.

Több támadást kikerülve, mindössze négy működő torpedóval, periszkóp és radar nélkül végül sikerült Walker parancsnoknak 8 nap alatt az ausztrál Darwinba irányítani a hajót. Május 19-én a terveket Brisbane-be repítették, ahol a katonai hírszerzőszolgálat azonnal neki is állt a fordításnak.

Vajon hogy alakult volna a térség és az amerikai haderők sorsa, ha nem pont Negros szigete mellett zuhan le a japán gép? Vakszerencse volt, vagy előre megtervezett titkos akció? Steven Trent Smith részletes, The rescue (A kiszabadítás) című könyve alapján készült dokumentumfilm alaposan utánajár Crevalle elképesztő küldetésének, miközben azt is ismerteti, milyen fontos szerepet játszottak a második világháború alakulásában a tengeralattjárók.

Mentőakció a tenger alatt szombaton 21.00-kor a DoQ műsorán!

Miski Bettina


Hasonló cikkek