A ternopili és a hmelnickiji magyaroknál járt a nagykövet

A Hmelnickiji Magyarok Szent István egyesülete nemrég ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját, a Ternopili Magyarok II. Rákóczi Ferenc Egyesülete pedig néhány hónapja alakult.

A két, egymással szoros kapcsolatot tartó közösséget kereste fel a napokban Íjgyártó István Magyarország ukrajnai nagykövete és Viczián Tamás kulturális és oktatási tanácsos.

A ternopili látogatás apropóját az szolgáltatta, hogy most ünnepelte megalakulásának második évfordulóját a nagyvárosban működő tiszteletbeli konzulátus.

Mint arról Ivánics István, a magyar közösség elnöke lapunknak beszámolt, a két diplomata Ternopilban eszmecserét folytatott Szerhij Nadal polgármesterrel és Volodimir Trussal, a megyei állami közigazgatás elnökével, majd részt vett a tiszteletbeli konzulátus programjain.

Ünnepi hangverseny és festőtárlat megnyitó

Az ünnepi hangverseny és Magyar Árpád István festőművész tárlatának megnyitója után Tetyana Csubak tiszteletbeli konzullal és a magyar szövetség tagjaival találkozott.

Másnap, március 11-én Íjgyártó István és Viczián Tamás programja Hmelnickijben folytatódott. A Magyarország ukrajnai nagykövetét fogadta Olekszandr Szimszicsin polgármester és Volodimir Bilak, a Hmelnickiji Megyei Állami Közigazgatás elnökhelyettese. A megbeszélésen, melyen a közigazgatás több vezető munkatársa is részt vett, a gazdasági együttműködés lehetőségei, a kulturális kapcsolatok fejlesztése volt terítéken.

A vendégek találkoztak a hmelnickiji magyarok egyesületének tagjaival is. Az eszmecserén Íjgyártó István Szikora Attilának, az egyesület elnökének, áldozatos és eredményes tevékenysége elismeréseként, díszoklevelet nyújtott át.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek