A Tisza vize már Zákányszéknél tart

Jól halad a Homokhátság vízpótlását segítő projekt. A kormány 1,8 milliárd forintot biztosít a befejezésre, hogy egészen Mórahalomig juthasson el a Tisza vize.

A Homokhátság elsivatagosodását megakadályozó, vagyis a vízpótlást elősegítő projekt munkálatai tavaly kezdődtek. De a tervekkel azóta foglalkoznak, mióta a sivatagosodás jelei megmutatkoztak a területen. Így a mostani munkáknak komoly múltja van.

A kezdetekről lapunk is beszámolt korábban. A projekt a Homokhátság és a mezőgazdaság jövőjét szolgálja, mely során csővezetéken keresztül vezetik el a felhozott vizet, ezért gerincvezetéket építettek ki, ami a csapadékvíz-csatornákat is érinti. A víztározókat, záporgyűjtőket, mesterséges tavakat megtöltik vízzel, a természetes tavakat pedig karbantartják, hogy ismét vízforrássá váljanak. Ezáltal sikerülhet megfelelő mennyiségű éltető folyadékot vezetni a területre. Erre azért is van szükség, hogy a mezőgazdasági termelés ne ütközzön akadályokba, és továbbra is folytatódhasson, hiszen a kb. kétezer hektárt felölelő termőfelületen, mely Domaszéket, Zákányszéket, Mórahalmot és Röszkét is lefedi, a mezőgazdasági munkák alapvető megélhetést jelentenek a lakosok számára.

A beruházásnak köszönhetően első lépésként Algyőnél kiléptették mederből a Tiszát, majd több mint 15 méter magasságban több átemelő szivattyún keresztül juttatták el Zákányszékig, a Lódri-tóig. Jelenleg itt tartanak. A befejezéshez szükséges forrást a mostani kormányhatározatnak köszönhetően tudják biztosítani.

Ezzel kapcsolatban február 23-án sajtótájékoztatót tartottak Mórahalmon, ahol Nógrádi Zoltán városvezető és Mihálffy Béla, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje is megszólalt. A tájékoztatón kiderült, hogy miután sikeresen eljuttatják a vizet Mórahalomig, elkezdhetnek működni és pályázni  azok az öntöző közösségek, melyek helyi gazdák csoportosulásaiból alakultak és üzemi öntözővíz használatával tudják majd művelni földjeiket. Minderről konferencia keretében számolnak majd be az érintetteknek március 11-én Mórahalmon.

Farkas Cs. Tekla

Fotó: Móra – Net Televízió közösségi oldala


Hasonló cikkek