A titkos kert szerzőjének elfeledett története került elő

Frances Hodgson Burnett főleg a gyermek és ifjúsági meséiről volt híres, ám a napokban egy elfeledett, felnőtteknek szóló történetét fedezték a British Library-ben (az Egyesült Királyág nemzetközi könyvtára), amely 100 éve érintetlen maradt.

A Christmas in the Fog (Ködös karácsony) a The Queens of the Abyss (A mélység királynői) című – elveszett novellákat tartalmazó − antológiában fog megjelenni.

A brit-amerikai írónő legismertebb munkái a A titkos Kert és A kis lord című könyvek, ám tíz évvel halála előtt felnőtt olvasóknak is elkezdett történeteket írni, melyekben a fikciót keverte az önéletrajzi elemekkel. Ezek közül találtak most rá az 1915-ben publikált Christmas in the Fog-ra.

Frances Hodgson Burnett nehéz körülmények között nőtt föl apja halála után, a család 1865-ban emigrált az Egyesült Államokba. A fiatal írónő azzal segítette anyagilag a családot, hogy megjelentette a történeteit. Kétszer házasodott életében és kétszer el is vált, két fia közül az egyik tinédzser korában meghalt.

A The Queens of the Abyss antológia valamikor ebben az évben jelenik majd meg, megannyi írónő elfeledett novelláival megtöltve.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek