A tökéletes bűncselekményről tárgyaltak Szlovákiában

Grendel Gábor szerint így nézhet ki a tökéletes bűntény, Maroš Žilinka főügyész pedig elmenekült az újságírói kérdések elől – a vietnami állampolgár elrablása ügyében továbbra is sok a homályos részlet, a botrány még biztosan borzolja majd a kedélyeket egy ideig.

A Fico-kormány egyik legtitokzatosabb botrányának tárgyát képező ügyben kedden tartott zárt ülést a parlament védelmi bizottsága: Maroš Žilinka főügyésznek kellett tisztáznia néhány kérdéses dolgot a 2017-es ügy vizsgálata kapcsán. Trinh Xuan Thant, a Berlinben élő vietnami expolitikust és vállalkozót az utcán rabolták el 2017 júliusában, feltehetően a vietnami titkosszolgálat tagjai. A feltételezések szerint bérelt autókkal Csehországon keresztül Pozsonyba szállították, majd egy vietnami kormánydelegáció tagjaival együtt a szlovák kormánygéppel Moszkvába, majd Hanoiba vitték. A férfi bíróság elé került, és elítélték, jelenleg börtönbüntetését tölti.

A homályos részletek azzal kapcsolatban merülnek fel, tudatosan segítettek-e a szlovák hatóságok a férfi Vietnamba szállításában. A Denník N ugyanis 2018-ban nevüket nem vállaló rendőrök beszámolói alapján arról írt, hogy minden jel arra mutat, a szlovákiai hatóságok és Robert Kaliňák akkori belügyminiszter tudatosan segédkezhettek a vietnami állampolgár utaztatásában.

Mindennek azonban némiképp ellentmond, hogy a Denník N szerint sok furcsaságot egyáltalán nem vizsgáltak a szlovák hatóságok. Például azt, ki és kinek az utasítására próbálta meg átverni Lengyelországot. A kormánygépnek ugyanis átrepülési engedélyre volt szüksége a lengyelektől, hogy Moszkvába mehessen, ám a lengyel hatóságok visszadobták az első kérelmet, mikor kiderült, hogy a vietnami kormánydelegáció ül a gépen. A második szlovákiai kérelemben már az szerepelt, hogy Robert Kaliňák munkautazásáról lenne szó – holott az akkori miniszter nem volt a gépen. Emellett például az sem teljesen tiszta, ki engedélyezte az elrabolt vietnami férfi utazását, mivel mikor a gépre ültették, nem voltak nála az iratai – mégis kivételt kapott.

Maroš Žilinkának épp ezeket a részleteket kellett volna tisztáznia a védelmi bizottság zárt ülésén – ám ez úgy tűnik, elég vegyesen sikerült. Az OĽaNO képviselői, Grendel Gábor és Juraj Krúpa a meghallgatást követő sajtótájékoztatójukon azt mondták, furcsa módon zajlik az emberrablás vizsgálata, és további kérdések merülnek fel. Csak az biztos, hogy a vietnami állampolgárt Berlinben elrabolták, Vietnamban pedig elítélték. Hogy hogyan került egyik helyről a másikra, azt pontosan nem tudni.

V4 Panoráma| Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com, Denník N


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek