A történelmi Nógrád megye kulturális és természeti örökségét mutatják be

Lezárult a 2017-ben kezdődött Élő örökség elnevezésű projekt a salgótarjáni Baglyas-kő területén; a Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban egy határon átnyúló észak-déli idegenforgalmi tengelyt alakítottak ki, bemutatva a történelmi Nógrád megye határon és korokon átívelő kulturális és természeti örökségét – erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezzel megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzen a salgótarjáni  Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori várához kapcsolódó területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazásával felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet – írják.

A legjelentősebb leleteket a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán mutatják be. A helyszínről, illetve a feltárásról interaktív eszközök szolgálnak bővebb információval. A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést.

Hozzáteszik: a megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúrafejlesztések is történtek. A projekt vezetője Fülek város önkormányzata, partnere Bátonyterenye város önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szlovákiában Sátorosbánya község önkormányzata volt. A 2017 szeptemberétől 2020 november végéig tartó beruházásra több mint 2,1 millió eurót költöttek el, amely tartalmazza az új IT applikáció, mobilalkalmazás, workshopok és konferenciák szervezési költségeit is.

Kiemelt kép: Régészeti bemutatóhely és homokozó a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont területén 2020 őszén. Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Stoszek Krisztina


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek