A tudatos téli arcápolás legfontosabb lépései

Télen fokozottabban kell ügyelnünk bőrünk napi szintű ápolására is, hiszen ilyenkor a bőr könnyebben kiszáradhat, pikkelyessé válhat. A legfontosabb persze a hidegebb időszakban is a megfelelő hidratálás és az évszaknak megfelelő ápolás…

03_CIKKHEZ_01_TÉLI_ARCÁPOLÁS

Válasszunk megfelelő hidratálót!

Amikor beköszöntenek a kemény mínuszok, sokaknak meggyűlik a gondjuk az arcbőrükkel. A hideg időszakban az egyik legfontosabb lépés mindenekelőtt a megfelelő, jó minőségű hidratáló kiválasztása. Manapság a drogériák polcain számtalan ilyen termék áll rendelkezésünkre, de nyilván nem könnyű a döntés, és egy rossz választással akár még többet is árthatunk a bőrünknek. Fontos, hogy tisztában legyünk saját bőrtípusunkkal: Zsíros? Esetleg száraz? Vagy éppen száraz, ám de vízhiányos? Netalán érzékeny?

03_CIKKHEZ_02_TÉLI_ARCÁPOLÁS

Ha nem vagyunk tisztában ezzel, akkor konzultáljunk a kozmetikusunkkal, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő terméket, vagy pedig kérjük meg, hogy esetleg ő ajánljon számunkra egy optimálisat. Ami mindenképpen nagyon lényeges, hogy ne a nyári idényben használt vizes bázisú krémünket alkalmazzuk, hiszen ilyenkor télen egy annál jóval táplálóbb, zsírosabb krémre van szüksége a bőrünknek.

Ha csak tehetjük, a természetes ápoló olajokat részesítsük előnyben, mint a mandula, a jojoba, vagy az avokádó olaj – ezek ugyanis meghagyják a bőrünk természetes lélegzését, és nem tömítik el a pórusainkat. Persze, azok, akik kevésbé szenvednek a száraz bőr feszülő érzéstől, választhatnak vizesebb, zselésebb állagú krémet is a zsíros bőrnél pedig kifejezetten ezek a javallottak. Akik maximális hatékonyságra vágynak az arcápolásban – nekik ajánljuk a szérumokat. Mivel ezek koncentráltabbak a hatóanyagaik tartalmát tekintve a krémeknél, így intenzívebb a hatásuk is. A legtöbb szérumot a hozzá egy családból való krémmel együtt érdemes alkalmazni.

03_CIKKHEZ_03_TÉLI_ARCÁPOLÁS

Táplálkozzunk tudatosan és vitamindúsan!

Ahhoz hogy télen is megőrizzük bőrünk szépségét, nagyon lényeges a helyes, évszaknak megfelelő idénytermékeket tartalmazó vitaminban gazdag étrend, – amit a zöldség – és gyümölcsszegény időszakban persze táplék-kiegészítőkkel is érdemes megtámogatnunk – és ugye, nem elhanyagolható ilyenkor sem a megfelelő folyadékfogyasztás. Ha nem esik jól a hideg víz, akkor egy kellemes, üdítően finom tea, gyümölcstea egy cseppnyi édesítőszerrel, vagy akár a nélkül – remek téli folyadékalap lehet.

De hogyan védjük még ezeken kívül arcbőrünket a zord időben is? Tudatos lépésekkel sokat tehetünk télen is bőrünk kicsattanó egészségéért!

Azt mindannyian tudjuk, de talán érezzük is, hogy télen nem csak a szél, és a hideg lehet bőrünk legnagyobb ellensége, hanem a fűtés által okozott száraz, párátlan levegő is. Ehhez ma már remek párásítókat tudunk alkalmazni, és a szép és egészséges szobanövények is sok jót tehetnek a lakás optimális levegőjéért. Az arcbőr rendszeres időközönként történő leradírozása szintén nagyon fontos, hogy előszöris megtisztítsuk azt a napi szennyeződésektől, miközben az elhalt hámsejtektől is könnyűszerrel megszabadulunk. Nedves arcbőrre vigyük fel a radírt, majd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át vele néhány percig az arcunkat.

Így pillanatokon belülre felszínre kerül a friss és üde, új bőr, bőrünk fellélegezhet, és majd a bevitt tápanyagok is sokkal könnyebben, hatásosabban szívódnak fel. Az alapos radírozást, vagy más nevén peelinget követően tegyünk fel egy kis fazékban vizet forrni, és szórhatunk bele egy kis kamillavirágot is. Ha elkészült a kamillás főzetünk, hajoljunk fölé, egy törülközővel lefedve a fejünket, hogy ne párologjon el olyan gyorsan a gőz, majd egy 10-15 perces gőzölést, arc-szaunázást követően – nemcsak légutaink, és tüdőnk tisztul ily módon nagyon eredményesen – , de pórusaink is megnyílnak, így a tisztító, vagy tápláló kezelések hatóanyagai is sokkal jobban felszívódnak. Ezután mi más következhetne, mint a jól bevált arcpakolásunk?

03_CIKKHEZ_04_TÉLI_ARCÁPOLÁS

Készíthetünk házilag is remek pakolásokat, télen a tejtermékek, a tojás, vagy a méz tápláló és simító hatása különösen kedvező lehet arcbőrünkre. Verjünk fel egy tojás sárgáját, 3 evőkanál tejet belekeverve, és egy nagy evőkanál mézet. Amikor a massza már kezd sűrűvé válni, akkor vigyünk fel óvatosan az arcunkra, majd egy kb. negyedórás hatóidő után langyos vízzel alaposan öblítsük le, ha szükségesnek érezzük, használjunk egy kis tonikot frissítésképpen, hogy összehúzza a pórusainkat, végezetül pedig ápoljuk bőrünket a kedvenc hidratáló krémünkkel.

Érdemes ajkainkat is táplálni ily módon, hiszen a kiszáradt, cserepes száj bőrét nagyon szépen kisimítja egy ilyen vitamindús pakolás. Ha pedig szeretjük a wellnesst és a szaunát, és ez utóbbit gyakorta látogatjuk is, akkor szintén sokat tehetünk bőrünkért, de éppen ezért a rendszeresen feltett tápláló pakolásról semmiképpen se feledkezzünk meg, pláne télidőben.

 

KÉPEK FORRÁSA: harmychplasticsurgery.com; dailywebpk.com; divinecaroline.com; clonesnclowns.com


Hasonló cikkek