A „vakon” fotózás művészete

„A varázslatos lyukkamera” címmel nyílt kiállítás Tarjáni Antal fotóművész alkotásaiból szeptember 15-én a környei Római Katolikus Plébánia épületében, ahol a házigazda Háromkirályok Alapítványt képviselve Wittman Zoltán alelnök köszöntötte a jelenlévőket, biztosítva mindenkit, hogy a megújult épületben a jövőben rendszeressé kívánják tenni a hasonló, a szép környezethez méltó rendezvények szervezését.

Tarjáni Antal alkotásai valóban vonzzák a tekintetet, a készítésük technikája, a körülmények pedig még különlegesebbé varázsolják a szemlélődő számára a fotókat. Hiszen, mint a tatabányai fotóművész elmondta, eszközei alapvető érdekessége, hogy nincs rajtuk kereső, vagyis a kép készítésekor nem látja a 0,2-0,5 mm átmérőjű „objektívek” által kirajzolt képet, tehát az eszköz és leképezési tulajdonságai ismeretében kell úgy elhelyeznie, hogy az általa elképzelt képelemek és kompozíció kerüljön a negatívra. Tehát gyakorlatilag nem látja a témát, így, például vidéki sorozat készítésekor előfordul, hogy napok telnek el, míg az előhívást követően láthatóvá válik, milyen fotót készített.

A lyukkamerát egyébként már a kínaiak is ismerték, felfedezve, hogyha egy ablak nélküli, így sötét szoba egyik falán apró lyuk keletkezik, akkor az azzal szemközti falon kirajzolódik a külvilág megfordított és fejre állított képe. A képrögzítő anyagok fejlődésével adódott a lehetőség, hogy a gyenge fényerő miatti hosszú expozíciós idő percben, másodpercben  mérhetővé váljék, de még ma is elérheti a 240 másodpercet. Talán ez az oka annak is, hogy Tarjáni Antal fotóin nem „köszönnek” vissza emberalakok, bár – mint mondta – mostanában már 1-2 képén saját magát megjeleníti.

Készített már camerát gyufásdobozból, cipős dobozokból, hengeres díszdobozból, 18 literes olajos hordóból is, s alkotásai azért is különlegesek, mert mindig a teljes kockát nagyítja, vagy nyomtatja a kiállításra kerülő alkotásai esetében.

„Hogy ez mennyire sikerült, azt már csak bent, a film előhívása után láthatom, így az egész alkotási folyamat izgalmassá válik, megtetézve a véletlenekkel, a kiszámíthatatlan fénysugarak fénytörései által képezett beszűrődésekkel. Ilyenkor van néha olyan érzésem, hogy a felvételkor valaki állt mellettem, vagy velem volt. Így válik a lyukkamerával végzett alkotás számomra varázslatossá.”

– fogalmazott a tárlat megnyitóján.

A Környei Római Katolikus Plébánia és a Háromkirályok Alapítvány által szervezett kiállítás október 13-áig látogatható minden szombaton 14 és 18 óra között, valamint egyéni látogatással kapcsolatban időpont kérhető Dörner Ilonától a 20/592-9393-as telefonszámon.

 


Hasonló cikkek