A választás eljátszott szabadsága

A választás szabadságának megteremtésével indult csatába 2008-ban az RMDSZ-ből kivált, frissen bejegyzett Magyar Polgári Párt. Alternatívát kívánt felmutatni azzal szemben, amivé az egységes magyar képviselet vált.

Ekkorra már egyre többen vélték úgy, hogy a húsz évvel korábban életre hívott erdélyi magyar demokrata szövetség sok szempontból kifogásolható politikát folytató párttá alakult, vezetői önös érdekei előrébb valóak lettek a magyar közösség gondjainál, feladta az eredeti célokat, belső ellenzéke teljes kirekesztésével ellehetetlenítette az oly szükséges kontrollt, belesimult, majd belesüllyedt a Dâmboviţa-parti politizálás mocsarába. Megérett az idő a változásra, ezt jelezte Tőkés László 2007-es EP-választásokon elért sikere is, amikor az RMDSZ-ből kirekesztve, függetlenként indulva, a szövetséggel szemben elnyerte az erdélyi magyarság egyharmadának támogatását.

Ilyen közhangulatban indult útjára az MPP, 2008 márciusától immár hivatalosan is bejegyzett pártként. Az erdélyi magyar pluralizmust akarták megteremteni, nagy volt a lendület és hatalmas a várakozás is, az önkormányzati választásokon borítani ugyan nem tudtak, de jelentős sikert értek el. Innen azonban megindult a lejtmenet, amely azóta is tart. Hiába volt meg a jó szándék, az erdélyi magyar jobboldalra sodródott politikusok nem tudtak felnőni a feladathoz, a belső viták, ellentétek két párttá cincálták szét az MPP-t. És nem tudott megerősödni az RMDSZ alternatívája azóta sem, a két kis párt mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse önmagát.

A jegyzet folytatása IDE KATTINTVA olvasható.


Hasonló cikkek