A vállalkozások majdnem fele még nem adózott Szlovákiában

A koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt a szlovákiai vállalkozások csaknem fele még mindig nem nyújtotta be az idei jövedelemadó-bevallását. A parlament által a napokban elfogadott módosítás szerint erre ugyanakkor már csak egy hónapjuk maradt.

Akik a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt még mindig nem nyújtották be a tavalyi jövedelmeikről szóló adóbevallásukat, azoknak erre legkésőbb október végéig kell sort keríteniük. A parlament által elfogadott, és a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová által már aláírt szabályok szerint ugyanis szeptember végén hatályát veszítik a „lex korona” törvény intézkedései az adózás területén, így az adóbevallások benyújtásának az elhalasztására vonatkozó intézkedés is. „Ekkor veszi kezdetét a rendkívüli helyzetet követő egy hónapos határidő, vagyis a szeptember 30-ától számított egy hónapon belül, 2020. október 31-éig be kell nyújtani az adóbevallást, és ki is kell fizetni az adót” – figyelmeztet Eduard Heger pénzügyminiszter.

„A szlovákiai cégek 42 százaléka még nem nyújtotta be az adóbevallását. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy az elkövetkező egy hónapban csaknem 119 ezer kft.-nek és 3250 részvénytársaságnak kell majd teljesítenie az ezzel kapcsolatos kötelezettségét” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság elemzője. Arányaiban a legtöbb ilyen társaság az ország délnyugati régióiban vállalkozik. Pozsony megyében a cégek csaknem 47, Nyitra megyében a 43, Nagyszombat megyében pedig a 42 százaléka nem nyújtotta még be az adóbevallását. A sor másik végén Zsolna megye található, ahol az ilyen cégek aránya 35 százalék körül mozog. Ágazati lebontásban elsősorban a kis- és nagykereskedelemben vállalkozók halasztották a legnagyobb arányban az utolsó pillanatra a bevallásukat.

A Bisnode azt is felmérte, hogy a bevallásukat már leadó cégek milyen eredményekről számoltak be, és mekkora adót fizettek. „A bevallásukat már leadó cégek csaknem fele, nagyjából 70 ezer társaság veszteséget könyvelt el, a negyedük pedig legfeljebb ezer-eurós adót fizetett be. Több mint 100 ezer eurós adó csupán 2 ezer társaság bevallásában szerepelt” – tette hozzá Štěpánová.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek