A válság ellenére jó eredményt ért el a faktoring piac

Az idei első fél év a vírus és az annak nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés ellenére meglepően jó eredményt hozott a faktoring piacon: a forgalom 20 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest, 1262 milliárd forintról 1515 milliárd forintra. A jó féléves számok alapján a Magyar Faktoring Szövetség 2020-ban a 2019-es kiemelkedően sikeres évhez képest szerényebb mértékű, de további bővülést vár a faktoring piacon.

A szövetség MTI-nek küldött hétfői közleménye szerint a finanszírozási (hitel) állomány 7 százalékkal nőtt, 286 milliárd forintról 294 milliárd forintra az első fél évben. Mint írták, bár a tavalyi év azonos időszakával történő összehasonlításban a forgalom- és a hitelállomány-növekedés látványos, az előző negyedév adatait figyelembe véve a pandémia kedvezőtlen hatása a faktoring szolgáltatások alakulásában is kimutatható. Évtizedes tapasztalatuk alapján a második negyedév szezonálisan magasabb forgalmi adatokat eredményez. A járvánnyal sújtott második negyedévben a forgalom nem nőtt, sőt 64 milliárd forinttal csökkent. A vállalkozásoknak nyújtott finanszírozás is 6,2 milliárd forinttal kevesebb volt június végén, mint az első negyedév végén. Ez a hitelállomány 2 százalékos csökkenését mutatja a pandémia első hulláma idején – közölték.

A faktoring szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek száma ugyanakkor nem csökkent a járvány hónapjai alatt sem az elemzés szerint. A félév végén 3350 ügyfél használta aktívan a faktoring nyújtotta finanszírozást, amely 2 százalékos bővülést jelent. A gazdasági visszaesés következménye, hogy a meglévő ügyfélállomány forgalma is csökkent, a csökkenést viszont nagyrész pótolni tudta az új ügyfelek megjelenése.

Az első fél év eredményét azért nevezik figyelemre méltónak, mert a faktoring nem része az Nhp Hajrá! gazdaságélénkítő programnak, mégsem csökken iránta az ügyfelek érdeklődése. Különösen a közép-, illetve nagyvállalati érdeklődés nőtt jelentősen. A faktoring szolgáltatást nyújtó bankok és faktoring pénzügyi szervezetek bíznak abban, hogy a kis- és középvállalkozások a koronavírus őszi, második hullámában követik a nagyok példáját – közölte a Magyar Faktoring Szövetség.


Hasonló cikkek