A világ legelső 3D nyomtatású fémhídja Amszterdam vörös lámpás negyedébe készült

Amszterdam legújabb látványossága a vörös lámpás negyedben, egy futurisztikus kinézetű híd, amely egyben a világ legelső 3D nyomtatású fémhídja. A 12 méter hosszú, gyalogosoknak szánt hidat Joris Laarman tervezte, és a holland MX3D robottechnológiát alkalmazó cég kivitelezte. A több évnyi tesztelések és fejlesztések után hat évvel a projekt elindítása után épült meg a híd.

Maga nyomtatás egyszerű technikán alapult, az autógyártás során is használt hegesztőgép és robot együttműködésén. A hangsúlyt a szoftver fejlesztésére helyezték, amely az eszközöket vezérelte. Végül a rozsdamentes acélhidat, hegesztőberendezéssel felszerelt hattengelyes robotkarok segítségével építették meg.

A híd dizájnja a technológián alapszik, így a bonyolultság, mint kihívás egy másfajta kontextusban is értelmezhető. A digitális adatok miatt az ötleteket lehetősége aligha volt limitált, tulajdonképpen bármilyen formában megvalósítható  lett volna a híd. A csapat szerint a robotoknak a jövőben nagy szerepük lesz az építkezésekben, mivel jobban adaptálhatók a ma használatos technikáknál. A 3D nyomtatási technikával pedig kevesebb anyag felhasználásával, hatékonyabb szerkezeteket lehet létrehozni, amely a fenntarthatóság szempontjából is céltudatos módszer.

A 4,5 tonnás fémhíd egyben egy hi-tech szenzorokkal felszerelt okoshíd is. Az alján elhelyezett érzékelőkkel követhető, hogy a hány gyalogos halad át rajta, illetve a teher és környezeti feltételek változása is. Ez az adatgyűjtés egyrészről segíthet megérteni, hogy az emberek közlekedési szokásai miatt, miként használódnak el a hidak, csatornák, illetve a többi adatinformációval együtt, az adatközpontú tervezés előmozdításához is hozzájárul.


Hasonló cikkek