Keresés
Close this search box.

A világpiaci események növelik az építőanyagárakat

A problémák nemcsak az alapanyagárak növekedését eredményezik, hanem az alapanyag-ellátásban is fennakadásokat okoznak.

Világszinten nehézségek jelentkeztek az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállításában, a gyártási problémák nemcsak áremelkedést, hanem ellátási nehézségeket is okoznak – hívta fel a figyelmet az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. keddi közleményében.

A vállalat információi szerint a probléma várhatóan az idei utolsó negyedévig kitart, ezért érdemes az építőknek tájékozódni – közölték. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a drágulás okai a gyenge 2020-as gazdasági év mellett az ellátásban jelentkező nehézségek, mint a világpiacot ellátó, vezető vegyipari alapanyaggyártók egyes üzemeinek átmeneti leállása, az olajár emelkedése, valamint a konténerhiány miatti szállítási nehézségek okozta emelkedő logisztikai költségek.

A másik fontos tényező az ázsiai piacok fellendülése, valamint a raktárkészletek újjáépítésének és a gazdasági növekedést váró kilátásoknak a keresletet élénkítő hatása. Ugyancsak kedvezőtlen hatásúak voltak az év eleji rendkívül súlyos időjárási viszonyok az Egyesült Államok déli részén, Texasban, ahol a petrolkémiai ipar koncentrálódik és ami fontos nyersanyagforrást jelent – fejtették ki a közleményben.

A problémák nemcsak az alapanyagárak növekedését eredményezik, hanem az alapanyag-ellátásban is fennakadásokat okoznak. Az előjelzések szerint ezek a hatások a második és harmadik negyedévben is jelen lesznek, csak az év utolsó három hónapjában várható a piac rendeződése – jelezte a Mapei.

Markovich Béla közölte: a világpiaci nehézségek hatással vannak az általuk gyártott késztermékekre is, azok árára és gyártására egyaránt. Jelenleg a leginkább érintett termékcsoportok az epoxy gyanta bevonatok, ipari padlók, epoxy fugázók, ragasztók, vízszigetelések, bitumenes és szintetikus vízszigetelő lemezek.

A szakember kiemelte, hogy a probléma általánosan érinti az egész építőipart, ezért fontos, hogy az építtetők és a kivitelezők is tájékozódjanak a változásokról a partner gyártóknál és a kereskedőknél.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 

MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek