A visegrádi négyek elkötelezettek az EU balkáni bővítése mellett

Megerősítették a visegrádi négyek, hogy támogatják a nyugat-balkáni országok mielőbbi csatlakozását az Európai Unióhoz. A két térség külügyminiszterei Prágában memorandumot írtak alá a közös célokról.

Az EU bővítése a legjobb megoldás a stabilitás, a biztonság és a jólét garantálására a Nyugat-Balkánon és egész Európában” – jelentette ki Tomas Petricek cseh külügyminiszter.

Az EU bővítési biztosa, Várhelyi Olivér szintén ott volt a találkozón. Szerinte a szövetség stratégiai érdeke az új tagok felvétele.

Ezen Bizottság számára kiemelten fontos, hogy minél közelebb hozzuk a Nyugat-Balkánt hozzánk, és hogy integráljuk a Nyugat-Balkánt az Európai Unióba. A Nyugat-Balkán nemcsak a szomszédunkban van, hanem Európa szívében is” – mondta Várhelyi.

Magyarország számára mindig is prioritás volt a nyugat-balkáni térség közelebb hozása az EU-hoz és majdani csatlakozásának előkészítése” – mondta Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a találkozó után az MTI-nek.

Magyar Levente szerint a prágai találkozó legfőbb célja az volt, hogy áttekintsék a nyugat-balkáni térség európai uniós csatlakozásával összefüggő legfontosabb időszerű feladatokat. Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára elsősorban biztonsági kérdés a térség csatlakozása az EU-hoz.


Hasonló cikkek