A vörösbor jótékony hatásai. Vagyis, valóban a szívügyünk?

Vagyis: tényleg olyan egészséges, mint amiket hallunk róla? Mára már a tudósok is azon a véleményen vannak, hogy a vörösborban találhatók olyan vegyületek, melyek csökkentik a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

 

Nézzük meg, hogy pontosan mik is ezek a vegyületek, és hogyan fejtik ki kedvező hatásukat!

 

Jóllehet, közismert a vörösbor egészségünkre gyakorolt hatása, azonban nem árt észben tartani, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztásnak számos hátulütője van. Az Egyesült Királyságban például kétszer annyi rabja van az alkoholnak, mint más kábítószereknek – közöttük a receptre is kapható gyógyszereknek, nem számítva ide a nikotint). A mértéktelen ivászat, ugyanis mint azt jól tudjuk, növeli a máj, és a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Kapcsolatok, házasságok futhatnak zátonyra miatta, és többeket akár erőszakos cselekedekre is késztethet. A baleseti sebészeten hat betegből, legalább egy közvetlenül az alkoholnak tulajdoníthatja kórházba kerülését, a közúti balesetek áldozatai közül hétből egyet ittas vezetés miatt ér a halál. Hivatalos adatok szerint a férfiak úgy egynegyede, a nők egy hatoda iszik többet az ajánlott biztonságos mennyiségnél. Márpedig, ha a vörösbornak vannak előnyös tulajdonságai, akkor egyértelműen a mértékletesség lesz a megoldás!

Mi vajon a borok esetében a helyes, és még egészségesnek nevezhető mérték?

 

Ne ringassuk tehát magunkat abba a távhitbe, hogy egy pohár borban, egy egységnyi alkohol van. Egy ugyanis mindössze csupán, egy 125 milliliter űrtartalmú pohárban található 8 százalékos alkoholfokú borra vonatkozik. Ahhoz, hogy kiderítsük, hány egységnyi alkohol rejtőzik italunkban, szorozzuk be a poharunkban lévő ital mennyiséget milliliterekben a százalékban megadott alkoholfokkal, és osszuk el azt ezerrel!

A nemes nedű eredetre és a főbb fajták közötti különbségek

A legelső bor csaknem minden bizonnyal véletlenül született meg: ugyanis a fermentációhoz szükséges élesztőgomba természetes módon tenyészik a szőlőszemek héján. Az ókorban a fermentáció egyike volt azon kevés rendelkezésre álló módszereknek – a sózás, aszalás-szárítás, füstölés és savanyítás mellett – melyekkel tartósíthatták az élelmiszereket, hogy azok ne romoljanak meg, és megőrizzék állagukat, minőségüket.

Az emberiség azonban már legalább 5000 éve készít bort, s ez napjainkban már milliárdos, sőt multi-milliárdos üzletággá nőtte ki magát. Világszerte körülbelül nyolcmillió hektáron zajlik szőlőművelés – ez valamivel kisebb, mint Skócia teljes területe. 2005-ös adatok szerint, abban az évben megközelítőleg 30 millió liter bor került a bevásárlókosarakba világszerte.

Ám de mégis: milyen hatással lehet a bor az egészségünkre, – és azon túl, hogy szeretjük, mert isteni finom, kellemes nedű – milyen pozitív áldásos tulajdonságai vannak még számunkra?

A kísérletek, melyeket azért folytattak, hogy kiderítsék, a vörösbormiként véd bennünket a szív – és érrendszeri betegségektől, döbbenetes eredményeket hoztak.

Számtalan tanulmány alátámasztotta, hogy a vörösbor flavonoidjai csökkentik az endotelin-1 nevű hormon termelését, amely felelős az érfalak elmeszesedéséért. Minél kevesebb endotelin-1 hormon található szervezetünkben, annál kisebb a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A szív – és érrendszeri betegségek kialakuláséban ugyanis kulcsfontosságú az ereket beszűkítő plakkok lerakódása. Ezeket szinte lehetetlen kimutatni a testen kívül, míg rendkívül veszélyessé nem válhatnak. A legtöbb esetben a hirtelen jött szívroham az első tünet. A vérzsír fokozatosan, évtizedek folyamán rakódik le, s a folyamat akár már ötéves korunkban megkezdődhet. Azonban nem mindenkiben zajlik le ugyanolyan sebességgel! Az artériák falának károsodása, a szabad gyökök és a magas vérnyomás hatására felgyorsulhat. A dohányzás magas várnyomást okoz, ezért a dohányzók szervezetében rendkívül sok szabad gyök keletkezik, ami pedig a szívbetegségek fő kiváltója. A stressztől szintén megugrik a vérnyomás. Ráadásul úgy tűnik, a koleszterin is meglehetősen ártalmas, mivel a véráramból beszivárog az artériák falába.

Csaknem minden szívroham kardiovaszkuláris, vagyis szív – (kardio) és érrendszeri (vaszkuláris) panaszokra vezethető vissza. A betegség elején a zsírok elkezdenek lerakódni közvetlenül a szívet vérrel ellátó artériák falán. Ezek a lerakódások sárga, zsíros sávoknak tűnnek, és főként elpusztult fehérvérsejtekből állnak. A szervezet immunreakciójaként fellépő gyulladás során a sejtek rátapadnak a koszorúerek falára. Ahogy telik-múlik az idő, ezek a lerakódások egyre kiterjedtebbek lesznek, s rostok, sőt csontszerű szövetek növik be őket. Ezért hívják a folyamatot az erek elmeszesedésének. Ezek az artérián keletkezett felhalmozódások végül ugyanúgy gátolni kezdik a vér áramlását, mint a vízkő a vízcsövekben a víz áramlását. A gyengülő véráram megfosztja a szívet az oxigéntől, amely gyakran anginát – mellkasi és karokba kisugárzó fájdalmat – okoz. Az angina pedig figyelmeztet bennünket az előrelátható bajokra.

Meglepő lehet ugyan, de a vörösbor gazdag antioxidánsokban, kiváltképp flavonoidokban. Egyes flavonoidok – a proantocianidok – különösen izgalmasak. Már tudjuk, hogy a proantocianidok megakadályozzák a bőrt alkotó kollagénmolekulák lebomlását, mely az öregedésünk egyik fő oka.

A vastag héjú szőlőből – a hegyvidékeken termesztett keményebb változatokból – olyan vörösbor készül, amely az átlagosnál is több flavonoiddal dicsekedhet. Az is igaz, ha a borkészítés első fázisában a szőlő héját tovább hagyjuk ázni a szőlő kipréselt levével, az elkészült termék még gazdagabb lesz flavonoidokban. Márpedig a flavonoidok, különösen a proantocianidok, olyan vegyületek, amelyek Corder professzor és más kutatók szerint csökkentik a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Számos tudományos tanulmány mutat rá a vörösbor francia paradoxonban betöltött szerepére. Ennek hátterében részben a borban lévő alkohol állhat. Az alkohol csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Segít, hogy a vérlemezkék kevésbé tapadjanak össze, melynek eredményeképpen kevésbé valószínű a vérrögök kialakulása. Hosszú távon végzett vizsgálatok tanúsága szerint a mértékletességet szem előtt tartó iddogálók tovább élnek, és ritkábban esnek a szívbetegségek áldozatául., mint az antialkoholisták és a részegesek. A számos, különböző alkoholos italokat összehasonlító tanulmányban a vörösbor következetesen az első helyen végzett.

Olyan gyakran fordul elő, hogy azok az ételek és italok, melyekért elepedünk, veszélyeztetik az egészségünket és fordítva. A vörösbor tehát – amennyiben azt mértékkel fogyasztjuk – egy örömteli kivétel lehet. Tehát nyugodt szívvel koccinthatunk vele az egészségünkre!

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek