A webáruházaké a jövő?

Láthatjuk, hogy az online vásárlás és a webáruházak egyre népszerűbbé válnak. Vajon hová vezet ez a folyamat? Ki tudják szorítani a hagyományos üzleteket?

Az online vásárlás fogalmát számos különböző nézőpontból is megközelíthetjük. Alapvetően mi ebben a cikkben internetes vásárlásnak tekintünk minden olyan folyamatot, mikor online történik a rendelés leadása, függetlenül a szállítás vagy a fizetés módjától. Azaz, ha fizikai üzletben vesszük át a terméket, és mondjuk személyesen, készpénzben fizetünk az interneten leadott rendelésért, az is online vásárlásnak minősül.

Tendenciák

Megfigyelhető, hogy az utóbbi években megnőtt a webáruházak száma. Nem csoda, hiszen az emberek egyre többet és gyakrabban használják az internet adta lehetőségeket különféle célokra, köztük vásárlásra is. Aki pedig egyszer vásárolt online, egyre gyakrabban dönt újra ez a csatorna mellett.

                           Forrás: Saját szerkesztés KSH statisztika alapján

Viszont nem csupán a gyakoriság és az elektronikus kiskereskedelem forgalma nő évről évre, hanem a vásárlók száma és az átlagos kosárérték is.

                             Forrás:: eNet kiskereskedelmi körkép 2017

Továbbá azt is láthatjuk, hogy egyre több általunk ismert és látogatott fizikai üzlet indítja, vagy indította el a közelmúltban webshopját, lehetőséget kínálva a fogyasztóknak egy újabb csatornán történő vásárlásra.

Online vásárlás jellemzői

                                                               Forrás: Pixabay

Egyáltalán nem véletlen az elektronikus kereskedelem térnyerése. Magunk is tisztában vagyunk számos előnyével, de természetesen vannak visszatartó tényezők is, ahogyan szinte bármilyen vásárlási mód esetében. Főként miért döntünk az online vásárlás mellett?

  • Egyszerű

A világ bármely pontjáról könnyedén beszerezhetünk szinte bármilyen terméket a nap 24 órájában, miközben egyszerűen össze is tudjuk hasonlítani a kínálatot, és a számunkra legmegfelelőbb termékeket vásárolhatjuk meg a legjobb fellelhető áron.

  • Gyors

Csupán pár kattintással rendelhetjük meg a választott terméket felesleges várakozási– és utazási idő, valamint sorbanállás nélkül.

  • Kényelmes

Nem beszélve arról, hogy mindezt az otthonunk melegéből, vagy a munkahelyünkről, de akár még a tömegközlekedési eszközökön ülve is elintézhetjük, ahogyan számunkra a legkényelmesebb.

Kockázatok

Sokan ódzkodnak az internetes vásárlástól, hiszen gyakran meg kell adniuk személyes adataikat, vagy tartanak az online bankkártyás fizetéstől, esetleg nem biztosak benne, hogy tényleg meg fog érkezni a rendelt termék, ráadásul a vágyott állapotban.

Éppen ezért számos szabályzat született, amely véd minket, fogyasztókat, nehogy csalás áldozatai legyünk. Azonban nem árt nekünk is óvatosnak lennünk és odafigyelni, hogy milyen oldalról és mit tervezünk vásárolni. Árulkodók lehetnek többek között a túl alacsony árak, vagy a nagyon frissen bejegyzett domain név is, főleg, ha ennek ellenére rengeteg véleménnyel és végbement tranzakcióval próbálja a shop jó fényben feltüntetni magát. Az internetről történő vásárlás alapvetően nem veszélyes, de nem árt odafigyelni!

Jövőkép

A webshopok és az online vásárlás népszerűsége, és terjedése nem kérdőjelezhető meg, viszont valószínűleg nem kell tartanunk attól, hogy teljesen fel fogják váltani a hagyományos, fizikai üzleteket. Láthatunk bizonyos termékkörök esetén némi átrendeződést, viszont számos lehetőség van a két csatorna kombinálására.

Előfordul, hogy online rendeljük meg a terméket, melyet aztán az üzletben veszünk át, vagy a vágyott termék éppen nem kapható a boltban, ezért megrendeljük az interneten keresztül. Tehát az elektronikus kereskedelem inkább kiegészíti, mintsem felváltja az üzletekben való vásárlást.

Forrás: Rackhost Zrt.