Woyzeck bemutató Szatmárnémetiben

Georg Büchner Woyzeck című darabját mutatja be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Albu István rendezésében – közölte csütörtökön az erdélyi teátrum.

A rendező, aki a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója, elmondta, hogy régóta érlelődött benne a Woyzeck színrevitelének gondolata, amit felkarolt Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti társulat művészeti igazgatója. Rámutatott: minden darabban elsősorban az emberi sorsok fogják meg, így történt most is, számára nagyon érdekes nemcsak a Woyzeck, hanem a hozzá kötődő személyek sorsa is.

A megvalósítást pedig külön érdekessé teszi az előadás helyenként rockkoncertbe átcsapó része, amikor a színészek hangszert ragadva német rockdalokat adnak elő. Hozzátette: az előadással kapcsolatban hirtelen jött az ötlet, hogy egy indusztriális metált játszó német zenekar dalai is kerüljenek bele az előadásba, és meg is találták azokat, amelyek szervesen illeszkednek a szöveghez, a hangulathoz.

A színészek hatalmas lelkesedéssel fogadták a kihívást, rengeteg munkával tanulták be a dalokat – tette hozzá. A szatmári Woyzeck-produkció különlegessége az is, hogy Andres szerepében egy négylábú “színész” is megjelenik Paco, a német juhászkutya személyében. Albu többször kísérletezett már állatok szerepeltetésével, volt produkció, amelyben ló is részt vett. Az 1820-as években Lipcsében nagy port kavart az a bűntény, amelyben egy fiatalember, Johann Christian Woyzeck féltékenységi felindulásból brutálisan meggyilkolta barátnőjét.

Az ügy sajtóvisszhangja és a nyilvánosságra hozott rendőrségi iratok ihlették Georg Büchner harmadik és egyben utolsó darabját, a Woyzecket, amely azonban – a szerző 23 évesen bekövetkezett halála miatt – befejezetlenül, töredékes formában maradt az utókorra.

Az előadás az esetet rögzítő jegyzőkönyvek és Büchner drámájának nagy kérdéseit gondolja tovább, azt, hogy a gyilkos beszámítható állapotban volt-e a tette elkövetésének idején, meddig érdemes feszíteni az ember tűrőképességét, kit terhel a felelősség a tragédiáért, amit a nyomás alatt összeroppant ember követ el – olvasható a színház közleményében. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Szőke Zsuzsi, fénytervezője Albu István és Erőss László. A bemutató előadás pénteken este lesz.


Hasonló cikkek