Abdulrazak Gurnah hamarosan Amerikában is olvasható

Október elején a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kiválasztotta az idei új Nobel-díjas szerzőt, aki a tanzániai származású Abdulrazak Gurnah lett.

Habár Gurnah eddig tíz regényt publikált, többször jelölték rangos irodalmi díjakra, ráadásul könyvei egytől-egyig angol nyelven íródtak, az Egyesül Államokban mégsem lehet hozzájutni műveihez, mert egy kevésbé ismert szerzőnek számított idáig. A Nobel-díj elnyerése után természetesen ez azonnal megváltozott, legújabb regénye – Afterlives − jogait ügynöke szerint közel 30 országba sikerült eladni, és Amerikában hat kiadó is licitált rá. Ezek közül végül a Riverhead Books vásárolta meg a jogot, hogy megjelentesse a könyvet.

Abdulrazak Gurnah Tanzániában született 1948-ban, majd az 1960-as években menekült az Egyesült Királyságba a zanzibári forradalom alatt. Jelenleg University of Kent professzora, ahol angol irodalmat tanít.

Forrás: literary hub


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek