Abortusz helyett segítség! Második olvasatba került az új törvényjavaslat

Szlovákiában a művi terhességmegszakítás eldöntésére több időt hagyna a terhes nők megsegítéséről szóló törvénytervezet, amelyet a parlamenti képviselők szerdán a második olvasatba utaltak.

Az OĽANO és a Sme rodina törvényjavaslatában szerepel az is, hogy egészségkárosult gyermek születése esetén személyi pótlékot vezetnének be.

A benyújtott törvényjavaslatban szó van arról is, hogy a szükséglakásokat várandós nők is igénybe vehetnék, mégpedig a terhességük alatt és a szülést követő 3 évig, amennyiben személyesen gondoskodnak gyermekükről.

A művi terhességmegszakításról való döntés ideje 48 óráról 96-ra emelkedne. A javaslat benyújtói ezt azzal magyarázzák, hogy így a nő nem kerül nyomás alá, és elegendő ideje marad ahhoz, hogy higgadtan átgondolja, valóban meg kívánja-e szakítani terhességét. A személyes juttatás egészségkárosult gyermek születése esetén 3170,14 euró lenne. Bevezetnék az ún. kocsipénzt a negyedik gyermek születéskor is.

A terhes nők megsegítéséről szóló törvény lehetővé tenné, hogy a nő szüléskor eltitkolhassa identitását. Az anonim szülés mellett döntő nőnek megfelelő feltételeket kell biztosítani terhessége kihordásához és táppénzre lenne jogosult várandóssága 21. hetétől.

A törvénytervezet a terhesség művi megszakítása helyett a terhesség művi befejezése szókapcsolatot vezetné be.

S ezzel együtt tiltana minden olyan szolgáltatásra és termékre vonatkozó reklámot, amelyek az abortusszal összefüggenek. Változna a terhességmegszakítási formanyomtatvány is. Az új jogszabály 2022. májusától lépne érvénybe.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: pixabay.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek