Matovič megfejné az olcsóbb orosz kőolajból profitáló Slovnaftot

Igor Matovič (OĽANO) szlovák pénzügyminiszter javaslatot terjeszt a kormány elé az olcsóbb orosz kőolaj megadóztatására. A különadóval az orosz kőolaj és a Brent típusú kőolaj ára közti különbséget egyenlítené ki.

Az árkülönbségre 30 százalékos adót vetne ki, és a Szlovákiában feldolgozott orosz kőolajra vonatkozna. Matovič erről kedd délutáni sajtótájékoztatóján beszélt. „Rendkívüli adót vetünk ki, hogy megadóztassuk az orosz kőolaj vásárlásából és szlovákiai feldolgozásából származó előnyt” – mondta Matovič. Hozzátette, hogy az orosz kőolaj hordónkénti (159 liter) ára korábban rendre nagyjából 5 amerikai dollárral (4,797 euró) volt alacsonyabb a Brent típusú olajénál, most viszont 30 dollár a különbség. Matovič terve szerint az eredeti 5 dolláros különbséget nem adóztatnák meg, a többire 30 százalékos adót vetne ki az állam.

A miniszterelnök számításai szerint az államkasszába ezáltal körülbelül 300 millió euró folyna be évente, amiből az inflációs támogatási csomag költségeit fedezné. Matovičnak meggyőződése, hogy a Slovnaft nem emelné az üzemanyagok árát a rendkívüli adó miatt, és a törvényjavaslat elfogadásánál nem számít ellenkezésre a kormánypártok részéről. Matovič javaslatát bírálta a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD és az SaS. A Hlas-SD arra figyelmeztetett, hogy ez a javaslat egyetlen cent megtakarítást sem jelent az üzemanyagokon a gépjárművet használóknak, a kormánypárti SaS pedig egyenesen azt közölte, hogy vétózni fog.

A bejelentésre a Slovnaft is reagált. Anton Molnár, a társaság szóvivője kijelentette, hogy a Slovnaft továbbra is a piaci elvek alapján fogja meghatározni az árpolitikáját, a nemzetközi és a helyi piacokon bekövetkező változások alapján, összhangban a gazdasági verseny elveivel. „Úgy fogunk eljárni, hogy az üzemanyagok szlovákiai piacán továbbra is megmaradjon a versenykörnyezet. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyagokkal való kereskedés szabadon áramolhasson Szlovákia és Szlovákiából külföldre” – közölte Molnár.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: bumm.sk

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek