Adómentessé tenné a borravalót a Sme rodina

A Sme rodina képviselői felvetették, hogy ne kelljen adót és járulékot fizetni a borravaló után. Így segítenék a szállodák és az éttermek alkalmazottait.

Martin Borguľa és Ľuboš Krajčír, a koalíciós Sme rodina képviselői az erről szóló törvényjavaslatot a parlament szeptemberi ülésén akarják előterjeszteni. Borguľa rámutatott: a koronaválság alatt az emberek higiéniai okokból gyakrabban fizettek kártyával, mint készpénzzel. “Ha azonban ilyen módon fizetik a borravalót, abból le kell vonni az áfát és a járulékokat. Végeredményben az alkalmazottnak a 2 eurós borravalóból marad talán 90 centje” – jegyezte meg a Sme rodina politikusa.

A képviselők a koalíciós tanács ülésén is elő akarják terjeszteni a javaslatot, melyet a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége (AHRS) is támogat. Elsősorban a közlekedési, pénzügy- és munkaügyi minisztertől várnak együttműködést. Borguľa becslése szerint a törvény 2021. január 1-jével léphetne hatályba.

Az AHRS felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátó egységek újranyitása után megváltozott a fogyasztók magatartása. Mind a szállodákban, mind az éttermekben csökkent a fogyasztás. Emellett a készpénzes fizetést fokozatosan felváltja a kártyás. Marek Harbuľák, a szövetség vezérigazgatója elmondta: feltétlenül szükségesnek tartja, hogy kártyás fizetés esetén egyszerűsítsék a borravalózást.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek