Aggasztó a kóbor kutyák jelenléte a falvakban

Egyre több Csongrád-Csanád megyei faluban jelzik, hogy zavaró a kóbor ebek jelenléte. Csak kevés esetben lesz meg a gazdájuk vagy fogadja őket be valaki

Legutóbb Marosleléről és Magyarcsanádról érkezett panasz kóbor kutyákra. Ha nagytestű kutyákról van szó, sokszor ijednek meg tőlük a lakosok. Van, hogy megkergetik a bicikliseket, harapás is előfordult már. Az állatok befogása drága, de nem szeretnék őket szabadon hagyni, mert egyes – bár ritka – esetekben veszélyesek lehetnek. Másrészt pedig maguk az állatok is éheznek.

Az említett két faluban és a többi településen is nehezíti a helyzetet, hogy a járásban, Makón egyetlen gyepmesteri telep van. Ennek nem elég a kapacitása, hogy ellássa minden falu igényét, befogjon minden kóbor állatot. Támogatás nélkül viszont bővíteni sem tudják.

A környékbeli polgármesterek anélkül szeretnék megoldani a szituációt, hogy bármelyik állatnak baja esne, bármelyiket is el kelljen altatni. De a tapasztalat az, hogy egyre többször fordulnak meg a falvakban ismeretlen, tehát valószínűleg nem a környékből elcsatangolt, hanem szándékosan kitett négylábúak. Ez állatvédelmi szempontból is szörnyű állapot és nagy felelőtlenség. Ugyanakkor az önkormányzatok összefogás, támogatás nélkül nem tudják megoldani a helyzete.

Farkas János, Magyarcsanád első embere korábban a delmagyar.hu-nak azt mondta, volt olyan, hogy fél év alatt 40 kutyát kellett befogni, és egyenként 15 ezer forintba került a művelet. Azért ilyen sokba, mert nemcsak a gyepmester közvetlen költségeit kell megfizetni, de az ebek oltását, chipezését és kétheti tartását is a makói telepen. Ez nagy teher a falunak

Egyelőre nem tudják, mit kezdjenek a helyzettel. A jövőben tartós megoldást kell találniuk.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek