Agresszív támadástól tartanak az ukrán függetlenség napján

Betiltottak minden nyilvános eseményt az ukrán hatóságok az augusztus 22-e és 25-e közötti időszakra.

 

Harkiv kormányzója augusztus 23-a és 25-e között kijárási tilalmat vezet be

 

Harkiv kormányzója augusztus 23-a és 25-e között kijárási tilalmat vezet be. Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt mondta, Oroszország az eddigieknél agresszívebb bombázásokra készül Ukrajna függetlenségének 31. évfordulóján. Augusztus 24-én lesz fél éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

 

 

Volodimir Zelenszkij arra számít, hogy Oroszország a függetlenség napi eseményekkel egyidőben állíthatja bíróság elé Mariupol védőit.

 

“Ha ez az aljas bíróság feláll és elítélik az embereinket, azzal minden nemzetközi egyezményt megsértenek. Ezután már nem fogunk leülni velük tárgyalni. Oroszország elvágja magát a tárgyalásoktól. Nekünk nincs mit mondani, mindent elmondtunk már” – szögezte le az ukrán elnök videóüzenetében.

 

A nyugati hatalmak vezetői vasárnap “önmérsékletre” szólították fel az orosz hadsereget Európa legnagyobb atomerőműve körül. Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Boris Johnson és Joe Biden a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreinek beengedését sürgette. Attól tartanak, hogy a helyzet éleződése egy, a csernobilinál is nagyobb katasztrófát idéz elő.

 

Olaf Scholz német kancellár kormánya továbbra is támogatja Ukrajnát

 

Olaf Scholz német kancellár vasárnap egy nyilvános eseményen azt mondta, kormánya továbbra is támogatja Ukrajnát. Megismételte: elfogadhatatlan, hogy Oroszország megtámadta a szomszédját. A politikus úgy fogalmazott: az Oroszország elleni szankciók addig lesznek érvényben, míg “igazságos” megállapodás nem születik Oroszország és Ukrajna között.

“Az orosz kormánynak meg kell értenie, hogy nem szabadul a szankcióktól azzal, ha megvárja, míg változnak a körülmények. Ez csak akkor lehetséges, ha Ukrajnával méltányos megállapodás születik. A békés megoldás akkor érkezik el, ha Putyin és az orosz vezetés ezt elfogadja” – mondta a német kancellár.

A nyilvános eseményt két, félmeztelen aktivista zavarta meg, akik a gázembargó ellen tüntettek. A nőket a biztonságiak kísérték el a helyszínről.

Forrás: euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek