Ahol kíváncsiak a betegek véleményére

A dunaszerdahelyi kórházban 2008 óta minden osztályon – az intenzív és az aneszteziológiai osztály kivételével – elérhetők azok a kérdőívek, amelyeket a betegek kitölthetnek és így kifejezhetik elégedettségüket, illetve elégedetlenségüket a kórházi ellátással kapcsolatban – tudtuk meg az intézmény igazgatóságán tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Horváth Zoltán igazgató szerint, bár a nyilatkozók döntő többsége elégedett, a kritikából is tanulnak, és igyekeznek javítani, amin csak lehet. Mivel legtöbben a kosztot kifogásolták, ezen a téren már történtek változtatások, még ha az egyes diéták korlátokat is szabnak. A másik leggyakrabban nehezményezett dolog, a nyílászárók rossz állapota, már nehezebb dió, hiszen azok cseréjéhez komoly pénzinjekcióra volna szükség.

Az intézményvezető szerint a 19 kérdésből álló kérdőívvel nem titkolt céljuk, hogy legyen statisztikájuk, tudjanak belőle meríteni és tanulni, valamint tárgyalási pozíciót is jelenthet a biztosítókkal való egyezkedések során. A kórház a betegekért van, ezért az ő véleményük is számít. A kérdőívek magyar nyelven is rendelkezésre állnak, anonimek és természetesen a kitöltésük nem kötelező.

Az elmúlt években 9500 értékelhető kérdőívet gyűjtöttek be a fekvőbetegektől, évente nagyjából 1500-at. A kérdőívet minden hónapban más osztályon az osztályos nővér juttatja el a beteghez, aki ha kitöltötte, egy arra odakészített ládában helyezheti el. A véleményt mondók 60 százaléka visszatérő beteg, akiknek bőven vannak már tapasztalataik a kórházi ellátással kapcsolatban – mondta Labancz Gyöngyi, a kórház főnővére.

Lényeges adat, hogy a betegek 86 százaléka ajánlaná a kórházat ismerőseinek, rokonainak. A kérdések között nyitottak is vannak, amikor a beteg szabadon véleményt mondhat és javasolhat, az alkalmazottak is kiemelhetők, illetve elmarasztalhatók.

A főnővér szerint nagyon fontos, hogy a rászoruló a kórházi felvételt gyorsan abszolválja, a betegjogokról megfelelő tájékoztatást kapjon, valamint, hogy kezelőorvosával minél előbb találkozzon és a gyógyulási folyamatról beszélgessen.

A 2013-as kérdőív adataiból kiderül, hogy a válaszadók többsége 12 napnál többet töltött az intézményben. A kórházi felvétel gyorsaságával a megkérdezettek 95 százaléka volt elégedett és 93 százalékuk megfelelőnek találta a betegjogokról való tájékoztatást is. A kezelőorvossal való találkozással kapcsolatban az egyik kérdés az volt, hogy bemutatkozott-e a betegnek az orvosa az első találkozáskor. A válaszok szerint 88 százalékban ez megtörtént, és a további orvos-beteg együttműködést is jónak értékelték. A nővérek munkájával 97 százalékban voltak elégedettek, sokan megdicsérték kedvességüket, emberségüket. Panasz főleg a szülész-nőgyógyászati osztályon fekvő kismamák részéről volt, ahol bababarát kórház révén az anyatejes táplálást, a szoptatást szorgalmazzák és tilos a cumi használata.

A tisztasággal és renddel kapcsolatban a többség nem emelt kifogást, ám a kórházi koszt esetében már megoszlottak a vélemények. Bár 62 százalékuk megfelelően változatosnak, ízletesnek és elegendőnek tartotta az ételeket, sokan több zöldséget és gyümölcsöt láttak volna a tányérokon, és akadtak, akik az adagokat kicsinyellették.

A kérdőív vitathatatlanul legérdekesebb része, amikor a betegek véleményt mondanak a személyzetről, konkrét személyekről és arról, min lehetne még javítani. Biztató, hogy a dicséretek túlsúlyban vannak az elmarasztalásokkal szemben. A kiszolgáltatott betegek többsége örül a kedves szónak, a megértésnek, az együttérzésnek, ami az egészségügyi dolgozóktól joggal el is várható. A hiányosságok között sokan emlegették a tévék és az internet hozzáférhetőség hiányát és a már említett nyílászárók rossz állapotát. Végezetül álljon itt egy sebészeti osztályon kezelt beteg véleménye: „Mint az élet más területei, az egészségügyi szolgáltatások is sokszor az anyagi lehetőségektől függenek és bizonyára nincs ez másként a kórházunkkal sem. Mindezek ellenére kívánok Önöknek főleg sok jó orvost és a betegekhez való emberi hozzáállást. Még egyszer köszönöm!”

B. Vida Júlia
Vojtík Szimona felvétele


Hasonló cikkek