Ajándékok a konyhából

Az ünnep közeledtével egyre több időt töltünk a konyhában. Ott meleg van, otthonosság, az alkotás szabadsága pihentető és inspiráló. Ha szeretünk sütni-főzni, kerülhetnek innen is ajándékok a fa alá!

Aki igazi ínyenc hírében áll, annak a legnagyobb örömet valami gourmet-különlegességgel szerezhetünk: legyen az kacsamáj-terrin vagy izgalmasan fűszerezett tarka sajtgolyók. Az egészséges életmód hívei örömmel fogadják a mézzel, gyümölccsel, olajos magvakkal készített házi müzliszeletet, vagy a vitaminban gazdag gyógycukorkákat. A kezdő háziasszonyoknak biztos nem szegi kedvét, ha ajándékba olyasmit kapnak, amelyből saját maguk, percek alatt varázsolhatnak meglepetés-finomságot az asztalra. Ilyen lehet például egy egyszerű sütemény üvegbe rétegezett alapanyagait. Ha mellé a receptet is odabiggyesztjük, akkor ez egy tökéletes ajándék ahhoz, hogy valaki megkedvelje a kuktáskodást! Az ajándék akkor lesz maradandó emlék, ha személyre szóló. Törekedjünk arra, hogy az ajándék tartalmában és megjelenésében is tükrözze a megajándékozott ízlését.

 

Az s.k. ajándékokhoz mindig jó minőségű alapanyagokat válasszunk: a legérettebb gyümölcsöket, a legfrissebb zöldségeket és húsfélét. Ételkészítésnél nagyon fontos a tisztaság: az alapanyagokat gondosan tisztítsuk meg, a készítés során a leggondosabban járjunk el.  Csak élelmiszerekhez készült csomagolóanyagokat használjunk ott, ahol az élelmiszerrel érintkezik! Különösen fontos műanyag csomagolóanyagok (doboz, fólia) esetében. Ha romlandó élelmiszert ajándékozunk, mindenképpen írjuk rá, meddig tartható el, és hogy hűtve kell-e tárolni.

Az ajándék fontos része a csomagolás, díszítés. Ehhez felhasználhatunk színes papírokat, újságokból kivágott képeket, betűket, szalagokat. Ha körülnézünk a konyhában vagy a fiókok mélyén, találunk olyan kis apróságokat, amelyek segítenek frappánssá, kedvessé vagy éppen tréfássá tenni az ajándékot.

Édesszájúaknak nagyvonalú és különleges ajándék az ananász, a nyári szép emlékeket idéző eperrel. Akinek ebből ajándékozunk egy kis üveggel, biztosra vehetjük, hogy minden reggel ránk fog gondolni, valahányszor a zsemléjét az izgalmas ananász-eper lekvárral keni. (A szupermarketekben sokszor lehet akciós, kicsit szomorú levelű ananászhoz jutni olcsón, a lekvár készítéséhez ez tökéletes.)

 

Ananász-eper lekvár

 

Hozzávalók:

1 szép, érett ananász

1 citrom leve

kb. 50 dkg fagyasztott

50 kg befőzőcukor

Elkészítési idő: 60 perc

Az ananászt megtisztítjuk, a gyümölcs húsát apró kockákra vágjuk. Ráfacsarjuk a citrom levét, és annyi epret adunk hozzá, hogy 1 kg legyen a gyümölcskeverék súlya. A befőzőcukron található utasítás szerint elkészítjük a lekvárt, majd azon forrón kisebb üvegekbe merjük, és gondosan lezárjuk.  Ha van kéznél, az utolsó pillanatban egy-két kanálnyi eper- vagy narancslikőrt löttyintsünk a lekvárba a még bolondosabb ízekért.

 

Kókuszbonbon

Hozzávalók:

20 dkg cukor

1 lime

10 dkg vaj

20 dkg kókuszreszelék

10 dkg tejpor

10 dkg vaj

20 dkg mogyoró

a hempergetéshez: 15 dkg kókuszreszelék

Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés

A cukrot fél dl vízzel megöntözzük és sziruppá főzzük. Belereszeljük a lime héját, ráfacsarjuk levét. Még melegen eldolgozzuk a vajjal, a kókuszreszelékkel és a tejporral, majd a masszát néhány órára behűtjük.  Ha már formázható állagúra dermedt, vizes kézzel kis diónyi golyókat formálunk belőle úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy szem mogyoró kerüljön. Kókuszreszelékben meghempergetjük, és egyenként mignonpapírba tesszük.

Készíthetünk ünnepi csokrot mézes süteményekből is. Egy ilyen különleges csokor jó virág helyett, ha névnapra, vagy születésnapra vagyunk hivatalosak. Elkészítése igényel némi csokorkötési gyakorlatot – de aki kötött már tavasszal pitypangbokrétát vagy szedett kedvesének egy maréknyi vadvirágot a réten, annak nem okozhat különösebb nehézséget! A mézes sütiket csomagoljuk be egyenként celofánba, és erős drótból készítsünk neki szárat. (Vagy celluxxal ragasszuk rá egy-egy hurkapálcára vagy a saslik készítéséhez használatos bambuszpácára. ) Ezután a többi kiválasztott csokorba valóval szépen váltakozva rakosgassuk egybe. Lehet benne fenyőág, borostyán, fenyőtoboz, mákgubó. Erősen kössük össze, és egy természetes hatású szalaggal díszíthetjük.

Ha belefáradtunk mégis a konyhai műveletekbe, vagy valami egyszerűbben gondolkodunk, egy üveg borra is készíthetünk néhány fűszerből frappáns díszítést, amitől kicsit több lesz, mintha csak belecsusszantottuk volna egy ajándéktasakba.  A megvásárolt konyhai eszköz mellé kerülhet fűszer dekorációnak, vagy éppen plusz tartalomnak. A kismozsarat megtölthetjük különleges borsfélékkel, a fakanál mellé köthetünk chilicsokrot vagy fiolába zárt vaníliarudat. A konyha LAST MINUT is kínál jó ajándékötleteket, így akkor sem jöhetünk zavarba, ha valaki lemaradt a listáról!

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek