Ajánló: Kakuk Tamás – Keleti zóna

Wágner Zsanett

A napokban mutatták be Kakuk Tamás Keleti zóna című regényét több tucatnyi érdeklődőnek Budapesten, az Andrássy úti Írók Boltjában.

      Első alkalommal Tatabányán ismerhette meg a nagyérdemű a mintegy száz oldalas kötetet – a település a szerző szülővárosa és a regény egyik központi helyszíne is egyben.

Az íróval Reichert Gábor beszélgetett, Tijana Stankovic és hegedűje közreműködése mellett.
      Az ajánló rendhagyó módon kezdődött. Kakuk Tamás megtette a kezdő lépést az asztalra felállított sakktáblán. Elindult a “játszma”.
     Az elhangzottakból kiderült, Kovács Attilát a tatai Öreg-tónál készített borítóképért; a regényben szereplő két jóbarátot pedig az együtt átélt nyolc hónapért illette köszönet, amit a Magyar Néphadsereg kötelékében töltöttek. A könyv rámutat, hogy a történelem nincs tekintettel az egyénre, és amit a bennünket körülvevő világról tudunk, nem rendezhető el szépen lekerekített anekdoták gyűjteményébe.
       – A katonaság kiragad, megdöbbent és megrémít – emelte ki Kakuk Tamás. Az író szerint a katonaévek alatt olyan pillanatokat él át az ember, amik csak erősítik benne a meggyőződést: itt és most a túlélésre kell törekedni.
       – A három főszereplőnek; Sebastiannak, Ferencnek és nekem, pardon a névtelen elbeszélőnek a sakk és az olvasás adta a szabadidő hasznos eltöltésének gerincét – hangzott a példa.
      – Miért évtizedekkel később írtam meg? Mert kellő élettapasztalat és a történések szempontjából bizonyos távlati szemszög megszerzése után kellett leírnom, mi történt, illetve történhetett valójában.
Névtelen elbeszélőnk pontosan tisztában van vele, hogy nincs uralma saját történetei felett: gyakorolhatja laktanyabeli barátaival a különféle megnyitáselméleteket, a keleti zónában sosem lehet más, mint egyszerű gyalog egy nagyobb, beláthatatlanul bonyolult sakktáblán.

Kakuk Tamás (Tatabánya 1952. -) Költő
Munka mellett újságírói, művelődésszervezői, humán erőforrás változásmenedzsment szakirányú főiskolai okleveleket szerzett. A tatabányai televízió alapító tagja, két évtizedig munkatársa, televíziós adások szerkesztője, műsorvezetője. Kezdeményezője, többekkel alapítója a városi újságnak, majd felelős szerkesztője. Budapesten rádiós szerkesztő, illetve a magyar tudományossággal és felsőoktatással foglalkozó weboldal szerkesztője. Tíz évig hivatali kommunikációval is foglalkozott. Verseit az Új Forrás, az Alföld mutatta be 1976-ban, szerepelt az Új Írás Ady emlékszámában, a Mozgó Világ, a Kortárs is közölte műveit. Tízéves folyamatos publikációt, antológiákban való megjelenést huszonhét éves hallgatás követett. A Vigíliában, az Új Forrásban 2013-ban jelentkezett új versekkel, prózai írásokkal. Azóta publikált az Art Limesben, a Pannon Tükörben, a Műhelyben, a Librarius-on, a Prae-ben, a Bárkában, a Ligetben, a szifonline-on, tiszatajonline-on. Első kötete az Ahogy távolodik 2014-ben az Új Forrás Kiadónál, a második, A Jóreménység-fokától délre, Feljegyzések Bartolomeu Dias naplójából 2015-ben ugyanott jelent meg. A harmadik, a prózai írásokat tartalmazó Biciklibelső 2016-ban, a Media-Press-nél jelent meg, negyedik könyvét is itt adták ki 2017-ben, amely első regénye, címe: Keleti zóna.

Vélemény, hozzászólás?