Akár a járművet is elvehetik a száguldozóktól Ausztriában

Igencsak ügyelniük kell járművük haladási sebességére mindazoknak, akik mostantól Ausztriában közlekednek. Szeptember elsejétől ugyanis drasztikus mértékben megemelkedtek a gyorshajtások bírságai.

Aki 30 km/h-val túllépi a sebességhatárt, annak az eddigi 70 helyett minimálisan 150 eurót kell fizetnie. A pénzbírság mértéke a gyorshajtás mértékétől függően növekszik, felső határa a korábbi 2.180 euróról több mint kétszeresére, 5.000 euróra emelkedett (utóbbira általában a megengedett sebességet jelentősen túllépők, illetve a „visszaeső” száguldozók számíthatnak). Emellett egyéb szabályok is módosultak. Hosszabb ideig vonják vissza a vezetői engedélyét annak, aki figyelmen kívül hagyja a sebességhatárokat (például: aki a megengedett sebességet lakott területen belül több mint 40 km/h-val, illetve lakott területen kívül több mint 50 km/h-val lépi túl, a vezetői engedély visszavonásának minimális időtartama megduplázódik, két hétről négy hétre.).

A jogalkotók az illegális autóversenyek résztvevőinek is hadat üzentek. Aki ilyen versenyen vesz részt, számítania kell arra, hogy vezetői engedélyét legalább hat hónapra visszavonják. Új elem a szabályozásban, hogy különösen veszélyes helyzetekben (extrém gyorshajtások, visszaeső elkövetők és illegális autóversenyzés esetében) még az autót is elkobozhatják, függetlenül attól, hogy a jármű kinek a tulajdonát képezi. Az intézkedés hatálya a külföldiekre is kiterjed!

Forrás: Baleset-megelőzés facebook oldala

A borítókép illusztráció!


Hasonló cikkek