Aki kimaradt, még nem maradt le semmiről

 

Megvannak a felvételi ponthatárok. Miskolcon a fiatalok hatalmas bulival ünnepeltek, aki pedig nem nyert felvételt egyik felsőoktatási intézménybe sem, augusztus 6-ig ismét jelentkezhet.

Szerdán este nyolc órakor hozták nyilvánosságra a ponthatárokat. A Szinva teraszon rendezett Nagy Miskolci Pont Partyn színpadi műsor és sörözgetés mellett várták a baráti társaságok, hogy megjelenjenek az eredmények a nagy LED-falon. Koncertet adott Slam, a The Sign, a Marble Mist és Király Viktor.

Élő bejelentkezés az M1 Híradójában

A Miskolci Egyetem karaira 2018-ban 5088-an jelentkeztek, közülük 2613-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.  A legnépszerűbb a gazdaságtudományi kar, ahová 410 ponttól is be lehetett kerülni. Szintén közkedvelt a gépészmérnök alapszak, a gyógytornász képzés, továbbá az állami ösztöndíjas jogász szak, ide azonban a legmagasabb pontszám, 460 pont kellett a sikeres felvételihez.

Király Viktor koncertje a Pont Party színpadán

Idén közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra. Akinek nem sikerült, mostantól ismét jelentkezhet, azonban már csak egy költségtérítéses szakot lehet megjelölni. A gyakorlat azt mutatja, ilyenkor önköltséges képzésre szokták felvenni a jelentkezőket. Pótfelvételire augusztus 6-ig lehet regisztrálni, az eredményeket várhatóan augusztus 24-én hirdetik ki.

Ponthatárokra várva a Szinva teraszon

Ha a pótfelvételi sem hozna eredményt, akkor a jelentkezők választhatnak mást. 2015 júniusától az állam két szakma megszerzését biztosítja ingyenesen. Nappali tagozaton 25 éves korig, estin korhatár nélkül lehet ingyenesen tanulni. A nappalisok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra, árvasági ellátásra, egészségbiztosításra, míg az esti tagozaton tanulóknak estis diákigazolvány jár.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek