Aki teheti, kezdje újra törleszteni a hiteleit!

Aki teheti kezdje el újra törleszteni a hiteleit; a bankok támogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-ig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről

– mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke sajtótájékoztatóján

Hangsúlyozta, hogy a bankszövetség egyetért és támogatja, hogy lezárják a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett hitelfizetési moratórium általánosan biztosított változatát. A moratórium a rászorulóknak, nehéz helyzetűeknek folytatódik, abba a bejelentkezés önkéntes és idén október végi időkorláthoz kötött. A bankszövetség adatai szerint tízből hét ügyfél elvileg kérheti a moratóriumban maradást, de az elnök úgy véli, ennél kevesebben fognak ténylegesen élni vele, így novembertől jelentősen csökkenni fog a moratóriumban részt vevők száma. Jelasity Radován megjegyezte: a bankok értesíteni fogják az ügyfeleket a szabályokról.

Jelasity Radován fontosnak nevezte, hogy azoknak, akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak. A bent maradás tehát nem automatikus – mondta.

Értékelése szerint a magyarországi moratórium messze a legkedvezőbb a régióban, az automatikus volt, nem volt törlesztőrészlet növekedés.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook oldalán tett bejegyzése további információkkal szolgál a témában:

Kiemelte, hogy október 31-ig a jelenlegi szabályokkal működik tovább a moratórium, utána azonban bár meghosszabbodik 2022. június 30-ig, akkor már csak rászorulók vehetik igénybe.

Ezek köre:

  • nyugdíjasok
  • gyermeket várók és nevelők
  • közmunkások
  • magánszemélyek, akiknek tavalyhoz képest csökkent a jövedelmük
  • valamint azok a vállalkozások tartoznak, amelyeknek árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Nekik sem lesz azonban automatikus a moratóriumban maradás: ha ezt továbbra is igényelnék, október 31-ig nyilatkozniuk kell róla a bankjuknál

 


Hasonló cikkek