Aktuális hírek a hazai „újraindítással” kapcsolatban az Operatív Törzstől

Az Operatív Törzs a mai sajtótájékoztatón a holnaptól induló „újraindítás” feltételeire vonatkozóan több pontosítást is megosztott.

Nyitott ajtóknál és ablakoknál zajlanak majd az érettségik, a megnyíló éttermek mellékhelyiségeinek használatát nem tiltja a jogszabály. Ezeket az információkat osztotta meg az Operatív Törzs a vasárnapi tájékoztatón.

Hétfőn reggel 9-kor indulnak az érettségik, és minden intézménybe megérkeztek a maszkok, kesztyűk és fertőtlenítők a központi raktárakból – közölte Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján.
Maruzsa emlékeztetett arra, hogy az épületekben a folyosón, a közösségi helyszíneken kötelező, a vizsgán pedig ajánlott lesz a diákoknak a maszkviselés. A vizsga kitámasztott ajtóknál és nyitott ablakoknál, folyamatos szellőztetés mellett zajlik majd. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó lehet, de sok helyen ennél is kevesebben lesznek.

Az államtitkár után Kiss Róbert rendőr ezredes ismertette, hogy hány alkalommal jártak el a rendőrök a korlátozásokat megsértőkkel szemben az elmúlt 24 órában:
• 3512 intézkedést végeztek;
• több mint 1700-szor figyelmeztették a szabályszegőket;
• 986 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot;
• 775 feljelentést tettek;
• ezekkel együtt eddig összesen 44 ezer rendőri intézkedés történt.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt napban 916 ember esetében rendeltek el karantént, és összesen 10 786 hatósági házi karantén van érvényben. Az ezt megsértőkkel szemben pedig összesen 1453 esetben kellett eljárniuk. Röviden kitért a határátkelőhelyekre is: eszerint Röszkénél egy órás várakozásra kényszerülnek a belépni, Nagylaknál pedig 2 órásra a kilépni szándékozók.


Hasonló cikkek