Alacsony forgalomban felülteljesített a BUX

Avatar

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,64 pontos, 1,12 százalékos emelkedéssel, 33 596,79 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 4,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hétfőn alacsony volt a forgalom, a BUX felülteljesítette mind a nyugat-európai, mind az észak-amerikai tőzsdéket. Kiemelte, erős volt a Richter 2,0 százalék, illetve az OTP 1,0 százalék feletti emelkedése.

Kiemelte, az OTP beperelte a horvát államot a deviza hitelek rendezésével kapcsolatban, a tét mintegy 10 milliárd forint. Fontos perről van szó, próbálnak peren kívül megegyezni, de akár bíróság elé is kerülhet a probléma – jegyezte meg.

Az OTP Bank Nyrt. hétfőn tette közzé a BÉT honlapján, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen. Az eljárás célja a horvát jogi szabályozás miatt az OTP Bank horvátországi leánybankját ért veszteség megtérítése. A horvát bankoknak 2015-ben kötelezően előírták, hogy a svájci frankban, vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra, vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással.

Az elszenvedett veszteséget az OTP Csoport már elkönyvelte, de nem mondott le annak elsősorban tárgyalásos úton való rendezéséről, másodsorban jogi úton való visszaköveteléséről – közölte a bank a BÉT honlapon.

A Mol 9 forinttal, 0,54 százalékkal 1674 forintra erősödött, 697,6 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 130 forinttal, 1,34 százalékkal 9830 forintra nőtt, forgalmuk 1,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,28 százalékkal 352 forintra csökkent, forgalma 161,1 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 135 forinttal, 2,05 százalékkal 6735 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3331,12 ponton zárt hétfőn, ez 4,83 pontos, 0,15 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.


Hasonló cikkek