Algéria lakossága megháromszorozódott, a fiatalok közül sokan Európába jönnének

Válsághelyzet alakult ki Algériában. A politikai viszályok és a koronavírus-járvány nehézkes kezelése miatt fokozódik a gazdasági és társadalmi feszültség, ami az elvándorlás növekedéséhez vezet. Egy felmérés szerint a felnőttek harmada, a fiataloknak pedig csaknem a fele szeretné mielőbb elhagyni hazáját, és egy jobb élet reményében nagy többségük Európába jönne.

Algéria a Földközi-medence legnagyobb területű országa, mintegy 42 millióan lakják.

Azok a problémák, amelyek a kilencvenes évek polgárháborújának kirobbanásához vezettek,  a mai napig nem oldódtak meg, és ez nemcsak Algériára jellemző, hanem az egész arabajkú térségre is ”– közölte Speidl Bianka a Migrációkutató Intézet vezető kutatója vasárnap az M1-en.

Hozzátette,

évtizedek óta elhúzódó gazdasági és politikai válsággal küzdenek Algériában.

A különféle társadalmi problémákat egyáltalán nem tudják kezelni, magas a korrupció, erőteljes az elégedetlenség, és demográfiai robbanás is történt az országban. Algéria esetében a hatvanas évek közepe és az ezredforduló között megháromszorozódott a lakosság. Több millió olyan fiatalról van szó, akik potenciálisan azon gondolkodnak, hogy Európában vagy nyugaton keresi majd a boldogulást – emelte ki a vezető kutató.

Nagy az elvándorlási szándék Algériában a fiatalok körében a gazdasági és a politikai helyzet miatt –  hangsúlyozta Speidl. Algériában tavaly a politikai válság ideiglenes megoldásaként új államfőt választottak, akinek viszont kevés a legitimációja, ezért folyamatos tüntetések voltak az országban májusig. A tüntetők a politikai élet liberalizációját, a gazdasági élet helyreállítását és demokratikusan megválasztott kormányzatot követelnek – tette hozzá.

Szerinte,

Algériában elsősorban a gazdasági élet helyreállítására lenne szükség,

amelyhez évente 300 ezer új munkahelyet kellene létrehozni. Ezzel szemben a koronavírus-járvány miatt idén eddig 275 ezerrel csökkent a munkahelyek száma, és várhatóan további 175 ezer munkahellyel lesz kevesebb – közölte.

Hangsúlyozta, hogy amíg a gazdasági helyzet rendezése és a politikai liberalizáció nem történik meg, az elvándorlási kedv állandó marad, és folyamatos lesz a nyomás Európa felé. Algériában százezer migráns tartózkodik, 42 százalékuk szívesen maradna az országban, csak nem adottak ehhez a körülmények – mondta Speidl Bianka.

Forrás: M1


Hasonló cikkek