Ali Smith nyerte az Orwell-díjat

Ali Smith-nek, egy skót származású szerzőnek ítélték oda az Orwell-díjat a Summer című regényéért, amely rohamtempóban íródott a tavalyi évben.

Smith még 2015-ben tervezte el, hogy politikai témájú fikciós regényeket fog írni, ekkor jelent meg az Évszakok-kvartett első része, az Ősz, melyet a legtöbb újság az év regényének választott. A kvartett utolsó darabján januárban kezdett el dolgozni – Summer −, és a könyv augusztusban már a könyvesboltokba is került. A Summer, melynek középpontjában egy család áll, reflektál a Covid-19 miatt kialakult pandémiás helyzetre az Egyesült Királyságban, az ausztrál bozóttüzekre és a Brexitre egyaránt.

Az Orwell-díjat 1994 óta adják át regény- és zsurnalisztika kategóriában, és egy olyan szerző kaphatja meg, aki a legközelebb ér George Orwell művészetéhez, aki a politikai tartalmú írást művészetté kívánta tenni. Smith 3000 angol fonttal lett gazdagabb az elismerés elnyerésével, a díj bírái úgy nyilatkoztak a regényéről, mint ami idővel megkerülhetetlen olvasmány lesz azoknak, akik meg akarják érteni a Nagy-Britanniában uralkodó hangulatot ezekben a zavaros időkben.

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek