Alkotmányos lehet a szlovákiai határrezsim

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) javította az országba érkező személyek karanténkötelezettségére vonatkozó szabályozást, de az ellenzék újra az Alkotmánybíróság elé utalta azt. Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró szerint azonban a pontosított szabályrendszer már megfelelhet az alkotmányosság követelményének.

E hét hétfőtől már érvényesek az új szabályok azokra a külföldről Szlovákiába érkező személyekre, akik még csak a koronavírus elleni vakcina első dózisát kapták meg. Néhányan közülük a Szlovákiába érkezésük után azonnal, vagyis már az első napon abszolválhatják a PCR-tesztet, és negatív eredmény esetén elhagyhatják a karantént. Az átmeneti intézkedés, amely augusztus 2-ig marad érvényben, csak azokra vonatkozik, akik július 9. előtt vették fel az első dózist. Esetükben a tesztet az állam fizeti. Aki ezt követően kapta az első adag oltást és még nem vette fel a másodikat, az, az oltatlanokhoz hasonlóan, a karantén ötödik napján kérhet PCR-tesztet.

Fico szerint múlt héten egyszer már megnyerték ezt a küzdelmet. „Nem lehet két kategóriába sorolni az embereket – a beoltottak és a be nem oltottak kategóriájába, miközben az előbbiek előnyöket élveznek, az utóbbiakat pedig korlátozzák” – tette hozzá.

A Hlas továbbra is elutasítja az emberek két kategóriába sorolását. „Az oltottaknak, valamint azoknak, akik abszolválták a tesztet és akik átestek a Covid-19 betegségen, ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani a hazatéréshez.”

Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró rámutatott, a taláros testület az ÚVZ szóban forgó intzékedéscsomagjai közül az elsőt sem törölte el, csak előzetes intézkedésként felfüggesztette annak hatályosságát. Fennállt ugyanis a gyanúja, hogy sérülhetnek az emberi jogok. „Mivel az egyszer oltottakat ugyanabba a kategóriába sorolták, mint azokat, akik már két adag vakcinát kaptak” – magyarázta Mészáros azzal, hogy mindez diszkriminálta volna a nem beoltottakat, hiszen az utóbbi csoport tagjai hasonlóan védtelenek a betegséggel szemben, mint akik csak egy adag vakcinát kaptak.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek